Anul 2024 aduce schimbări importante în ceea ce privește alocația copiilor. A fost deja anunțată creșterea alocației, iar un nou proiect ar putea să mai aducă câteva modificări pentru cei mici. Proiectul se află acum la Senat, iar Camera Deputaților va fi forul decizional în acest caz. Ce presupune noul proiect?
Noul proiect de lege, care a ajuns deja la Senat, propune modificarea modului în care se acordă alocațiile pentru copii, astfel încât acestea să fie stabilite începând cu data nașterii, nu cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, așa cum este în prezent.
(CITEȘTE ȘI: CE SE SCHIMBĂ ÎN VIAȚA NOASTRĂ DE LUNI, 1 IANUARIE 2024. PRINCIPALELE MODIFICĂRI VIZEAZĂ TOȚI ROMÂNII)
Proiectul propus de un deputat PSD a ajuns deja la Senat și ar aduce vești bune pentru nou-născuți, care vor beneficia de alocație încă de la prima zi de viață.
În prezent, alocația pentru nou-născuți se stabilește în luna următoare celei în care s-a născut copilul. Însă, noul proiect propune ca acest lucru să se întâmple începând cu data nașterii.
Conform proiectului de lege, „dreptul la alocația de stat pentru copii se stabilește începând cu data nașterii copilului, iar plata drepturilor se face proporțional începând cu luna următoare depunerii cererii.” Proiectul se află acum la Senat, iar Camera Deputaților va fi forul decizional în acest caz.
Pe lângă noul proiect, alocațiile copiilor au suferit modificări încă de la începutul anului 2024. Din luna ianuarie alocațiile cresc. Astfel, alocațiile pentru copiii sub 2 ani vor fi majorate cu 87 de lei, iar pentru cei cu vârste până la 18 ani, cu 35 de lei.
În prezent, alocația pentru un copil sub 2 ani sau cu handicap este de 631 de lei pe lună, iar pentru cei de până la 18 ani este de 256 de lei.
Majorările propuse reflectă indexarea cu rata inflației, care în acest an a variat între 5 și 10%. Conform OUG 126/2021, începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației.