Schimbare importantă pentru această categorie de pensionari. Decizia a fost luată astăzi, 16 octombrie

Publicat: 16/10/2023 | 20:55
Ghișeu pentru plata pensiei

Perioada în care românii câștigau mai mult la pensie decât în timpul activității s-a încheiat. Luni, 16 octombrie 2023, Camera Deputaților adoptată noua lege a pensiilor speciale. Iată despre ce este vorba. 

Luni, 16 octombrie 2023, a fost adoptat proiectul legii pensiilor speciale, cel prin care se interzice cumulul pensiei-salariu. Proiectul ar urma să ajungă la Klaus Iohannis pentru promulgare.

Legea pensiilor speciale se schimbă

În urma modificării aduse legii pensiilor speciale, personalul juridic,  judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție cu o vechime de cel puțin 25 de ani numai în această funcție, se pot pensiona la vârsta de 60 de ani.

Vor beneficia de o pensie de serviciu de 80% din sporurile încasate în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării și din baza de calcul reprezentată de media indemnizațiilor de încadrare brute lunare. Prin urmare, cuantumul net al pensiei nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

Citește și: SURPRIZĂ! PE CE POZIȚIE ESTE ROMÂNIA ÎN TOPUL VÂRSTELOR DE PENSIONARE DIN TOATE ȚĂRILE DIN EUROPA

Judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi personalul de specialitate juridică prevăzut la art. 221 alin. (1), cu o vechime de cel puţin 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, se pot pensiona la împlinirea vârstei de 60 de ani şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării”, se arată amendamentul la raportul favorabil adoptat de comisiile de specialitate ale Camerei.

Pensiile speciale se vor impozita în trepte de la 10 la 20% și cu doar 15% pentru pensiilor speciale mai mari de 4.000 de lei net. Legea a obținut 174 voturi pentru, 81 împotrivă, 17 abțineri și doi deputați care au refuzat să voteze.

”Persoanele care au o vechime de cel puţin 25 de ani numai în funcţiile enumerate la alin. (1) se pot pensiona la împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzute de sistemul public de pensii şi pot beneficia de pensie de serviciu, chiar dacă la data pensionării au o altă ocupaţie.

De această pensie de serviciu pot beneficia numai persoanele care au fost eliberate din funcţie din motive neimputabile acestora. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net aferent venitului brut din ultima lună de activitate înainte de data eliberării din funcţie, raportate la un judecător sau procuror în activitate, în condiţii identice de funcţie, vechime şi grad profesional”, se mai arată în proiect.