Programul Rabla Local se bucură de mare succes în țara noastră. În ultimii ani, mulți români au ales această variantă pentru a scăpa de mașinile vechi și a-și achiziționa unele noi. Anul acesta însă programul a suferit câteva schimbări majore. Citește în continuare ce modificări au fost aduse și cum influențează ele întregul proces.
Anul acesta, Ministerul Mediului a adus câteva modificări importante în regulamentul programului Rabla Local. Mai exact, românii care vor primi bani pentru mașinile lor vechi vor avea câteva obligații clare. Astfel, misiunea românilor care doresc să-și achiziționeze o mașină nouă prin acest program va fi mai dificilă.
Rabla Local este programul prin care românii pot casa maşini mai vechi de 15 ani, primind în schimb suma de 3.000 lei. Aceștia nu au însă obligaţia de a cumpăra un autoturism nou.
Potrivit noilor reguli, persoanele care vor primi 3.000 de lei pentru casarea unei mașini vechi nu vor putea să-și cumpere o mașină cu un nivel de poluare mai mic de Euro 5. Restricția este valabilă timp de trei ani din momentul casării autoturismului vechi. Vechea restricție viza achiziționarea unei mașini Euro 4.
În plus, toți cei care vor beneficia de acest program nu trebuie să aibă restanțe de plată a taxelor, impozitelor, amenzilor și contribuțiilor către bugetul de stat și bugetul local.
Mașinile date la casat trebuie să aibă o vechime mai mare sau egală cu 15 ani. Aceasta se calculează de la anul fabricației. Totodată trebuie să respecte cel puțin norma de poluare Euro 3. Mai mult, autoturismele trebuie să aibă toate componentele esențiale, adică motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu. Nu trebuie să lipsească nici echipamente electronice de gestionare a funcțiilor mașinii, dar și dispozitive catalizator, în cazul în care acestea au fost prevăzute din fabricație.
Potrivit Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), sesiunea de finanțare a Programului privind casarea mașinilor mai vechi de 15 ani va începe pe 21 aprilie 2023.
În perioada 21 aprilie 2023, ora: 10:00 – 28 aprilie 2023, ora: 23:59, unitățile administrativ-teritoriale pot depune cererile de finanțare și documentația aferentă prin intermediul aplicației informatice, puse la dispoziție de AFM,
„Conturile create și utilizate pentru înscrierea în cadrul programelor derulate de AFM rămân valabile și pot fi accesate pentru depunerea cererilor de finanțare în cadrul Programului privind casarea autovehiculelor uzate.”, a anunțat AFM.
(CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă cu programul rabla pentru electrocasnice de la 1 ianuarie 2023. Ministrul Mediului pune noi condiții)