Schema prin care românii își pot schimba prețurile la electricitate și gaze. Se întâmplă de la 1 aprilie 2025

Publicat: 09/01/2025 | 12:36
Sursă foto: Pixabay

Începând cu 1 aprilie 2025, românii vor avea oportunitatea să-și gestioneze mai eficient costurile la energie electrică și gaze naturale. Pe fondul unui context regional dificil, Ministrul Energiei  analizează mai multe opțiuni pentru a sprijini populația în fața provocărilor economice. Actuala schemă de plafonare și compensare a prețurilor ar putea fi menținută, dar se ia în calcul și o mai bună direcționare a sprijinului către consumatorii vulnerabili.

În ultimii ani, România s-a remarcat ca una dintre țările europene cu cele mai mici costuri la energie și gaze, reușind să reducă dependența de sursele externe, cum ar fi gazele rusești. Acest avantaj competitiv a fost susținut de companii precum Hidroelectrica, care oferă prețuri atractive pentru consumatorii casnici, și de planurile recente ale Romgaz de a intra pe piața de furnizare pentru clienți rezidențiali.

Ce opțiuni au consumatorii din aprilie 2025

Una dintre variantele propuse de Ministrul Energiei este păstrarea plafonării prețurilor, ceea ce ar oferi stabilitate financiară în următoarele luni. Totuși, o altă opțiune, mai flexibilă, vizează sprijinirea doar a categoriilor de populație care întâmpină dificultăți în plata facturilor. Aceasta ar presupune acordarea de vouchere sau subvenții direct către cei cu venituri mici, în locul unei scheme generale. În acest context, se discută extinderea definiției consumatorului vulnerabil pentru a include mai multe gospodării care au nevoie de ajutor financiar.

„Apropo de data de 1 aprilie 2025, e posibil să nu fie nicio diferență. Între scenariile pe masa noastră este să continuăm actuala schemă de compensare-plafonare și sunt niște motive în spate. Suntem într-un context regional extrem de complicat și știți foarte bine situația sistării tranzitului gazului rusesc prin Ucraina, presiunile din Republica Moldova. Toate aceste lucruri pun la rândul lor presiune pe prețuri și această schemă, cu bune, cu rele, totuși, a asigurat pentru consumatorul final, că vorbim de casnic, deci gospodării, românii care ne urmăresc, că vorbim de antreprenori și companiile lor, a asigurat un preț stabil și rezonabil, aș spune, la facturi la energie electrică”, a transmis Sebastian Burduja la Antena 3CNN.

O schimbare semnificativă propusă este încurajarea consumatorilor să exploreze ofertele disponibile pe piața liberă. Prin intermediul platformei Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), utilizatorii pot compara prețurile furnizorilor și pot opta pentru cele mai mici tarife. Această alegere poate duce la economii importante, mai ales pentru cei care consumă peste 300 de kilowați-oră lunar.

De exemplu, ofertele actuale indică posibilitatea reducerii prețului per kilowatt-oră de la 1,3 lei (plafonul actual) la aproximativ 1 leu, ceea ce ar însemna o reducere de până la 30% pentru un consumator mediu. Mai mult, o cerere mai mare pentru aceste oferte ar putea pune presiune pe furnizori să reducă și mai mult tarifele, creând astfel o piață mai competitivă.

„N-are nicio motivare în plus să coboare prețul…”

În condițiile instabilității regionale și a fluctuațiilor de pe piața energetică, măsurile luate de autorități vor avea un impact semnificativ asupra bugetului gospodăriilor. Dacă schema de plafonare va fi menținută, consumatorii vor avea parte de predictibilitate în costurile lunare. Pe de altă parte, direcționarea sprijinului către cei care au cea mai mare nevoie ar putea contribui la o utilizare mai eficientă a resurselor publice.

„Dar, ca să liniștesc puțin temerile, dacă ne uităm pe ofertele de acum din piață, pe prețurile actuale și le găsim pe site-ul ANRE și chiar îi rog pe toți românii să fac asta, să intre pe site-ul ANRE și durează câteva minute să vadă ofertele și s-o aleagă pe cea mai mică.

Vor vedea acolo oferte pe 12 luni, cam la un leu per kilowatt-oră pentru un român care astăzi consumă acasă de peste 300 de kilowatt-oră pe lună. Probabil că e cazul nostru, îl amândurora și al multor români din mediu urban. Asta înseamnă o reducere a facturilor de la plafonul maxim de 1,3 lei per kilowatt-oră la un leu, deci o reducere de 30%. Iată că anumiți români pot să câștige bani de pe urma eliminării acestei scheme.

Asta nu știu foarte mulți români: e un proces care se face integral online și este extrem de rapid și foarte simplu. Mai mult, dacă românii ar face asta în număr mare, ce s-ar întâmpla? Ar pune presiune pe furnizori, care ar coborî succesiv prețurile și ar veni cu oferte extrem de competitive. Dacă nu fac asta și noi ne mulțumim cu furnizorul pe care l-am avut acum 10-15 ani de zile, sigur, n-are nicio motivare în plus să coboare prețul într-o marjă competitivă”, a mai explicat Burduja.

Citește și: ADIO, CENTRALE PE GAZ. UNDE AU FOST INTERZISE ÎNCEPÂND CU 1 IANUARIE 2025