Un interlop cu Lamborghini a „păcălit” liniștit legea și a scăpat fără amendă și fără suspendarea permisului de conducere. A fost prins pe Autostrada A1, între Deva și Sebeș, cu nu mai puțin de 203 de kilometri la oră, cu mult peste limita de 130, dar a avut un noroc răsunător. Agentul care l-a oprit nu a fost suficient de vigilent, iar șoferul, atent la detalii, a găsit portița de scăpare.
Când a fost oprit de către polițist, vitezomanul a spus că nu avea permisul de conducere la el. Pentru fapta sa, agentul i-a aplicat sancțiunea corespunzătoare: l-a lăsat fără permis de conducere pentru 120 de zile și i-a dat o amendă de 1.305 lei, un chilipir pentru banii magnatului. Totuși, el n-a plătit nici amenda și nici permisul nu l-a prezentat. De ce? Pentru că l-a dat în judecată.
În momentul în care și-a primit actele de la agent, nu a spus nimic, dar a văzut că el nu și-a trecut numele pe documente. Ca urmare, s-a prezentat de grabă în fața magistraților. Le-a arătat amenda și a cerut anularea procesului verbal de sancționare, pe data de 18 septembrie. Colegii de la Brigada Autostrăzi și Misiuni Speciale au încercat să facă dreptate și au solicitat respingerea cererii.
„Fapta săvârşită de petent prezintă un grad sporit de pericol social, întrucât ignorarea dispoziţiilor legale cu privire la circulaţia pe drumurile publice reprezintă unele dintre cauzele principale de comitere a accidentelor soldate cu pierderi de vieţi omeneşti ori cu accidentarea gravă a participanţilor la traficul rutier.
Mai mult decât atât, agentul constatator a dat dovadă de clemenţă, stabilind pentru abaterea privind nerespectarea regimului legal de viteză, sancţiunea amenzii la cuantumul minim prevăzut de legiuitor, iar pentru abaterea privind nerespectarea obligaţiei de a avea asupra sa documentele prevăzute de lege, sancţiunea avertismentului, având în vedere că faptele săvârşite prezintă un grad ridicat de pericol social, din cauza urmărilor care s-ar fi putut produce, lipsa unor urmări concrete a faptelor nefiind un argument pentru reindividualizarea sancţiunilor”, au spus cei de la Brigada de Autostrăzi și Misiuni Speciale.
(CITEȘTE ȘI: Greșeala care îți poate aduce o amendă de până la 5.000 de lei, în România. Cetățenilor le este interzis să facă asta)
Magistrații i-au dat dreptate interlopului, spunând:
„În actul de constatare şi sancționare nu a fost menţionată identitatea agentului constatator, aşa încât instanţa apreciază că procesul-verbal a fost întocmit fără respectarea exigenţelor impuse de art. 17 din O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor sub sancţiunea nulităţii absolute”.
Așadar, cu legea de partea sa, șoferul vitezoman și-a păstrat și permisul de conducere, dar și banii de amendă.
(CITEȘTE ȘI: Mesajul scris cu pixul de un șofer pentru polițiști, după ce nu și-a plătit parcarea: “Să nu îndrăzniți să-mi dați amendă”)