O nouă schemă poate să îi scuture pe utilizatori de bani. Este vorba despre înșelătoria cu „like la postare”. Entitățile care cer aprecieri la postări promit că oferă între 10 și 50 de lei. Poliția Română a transmis un comunicat despre această tendință de înșelăciune. Iată detaliile mai jos, în articol.
A apărut o nouă metodă de înșelătorie, și anume „Apreciază postări pentru bani!”. Utilizatorii sunt abordați pe internet pentru a aprecia anumite postări. Iar în urma aprecierilor, ar primi între 10 și 50 de lei. Însă, această înșelătorie are la bază, de fapt, o schemă piramidală.
Despre această înșelătorie a atras atenția Poliția Română. A fost descoperită o tendință alarmantă de înșelăciune care se dorește atragerea utilizatorilor într-o schemă menită să îi „scuture” de bani. Utilizatorii primesc mesaje nesolicitate, în limba română sau engleză, prin care îi îndeamnă pe aceștia să aprecieze anumite postări de pe internet. În schimb, li se promite că vor intra în posesia unor sume de bani. Apoi, că ar urma să se îmbogățească rapid. Se creează o iluzie de legitimitate.
„Poliţia Română a descoperit o tendinţă alarmantă de înşelăciune care se răspândeşte rapid prin intermediul aplicaţiilor de mesagerie. Sub pretextul simplu al „aprecierii postărilor pentru bani”, autorii încearcă să atragă utilizatorii într-o schemă de înşelăciune în mediul online. Activitatea infracţională începe cu primirea de către utilizatori a unor mesaje nesolicitate, formulate în limba engleză sau română, care îi îndeamnă să aprecieze anumite postări pe reţelele de socializare, în special clipuri de pe platforme de specialitate, promiţându-le această activitate ca fiind un al doilea job sau un venit pasiv”, se arată în comunicat.
Sumele între 10 și 50 de lei sunt oferite sub formă de „stimulent”, pentru a-i atrage pe utilizatori în schemă. Sunt abordați de presupuși „specialiști” în investiții, pentru a-i îndruma către obținerea unor profituri uriașe. Cei implicați în această schemă piramidală se utilizează de tehnici de manipulare psihologică, pentru a-i atrage pe utilizatori.
„1. Autorii utilizează tehnici de manipulare psihologică, apelând în special la promisiunea de îmbogățire rapidă, câștigarea unor sume de bani fără prea mare efort pentru a induce utilizatorii în eroare și a-i determina să acționeze în conformitate cu dorințele lor;
2. Autorii profită de naivitatea și lipsa de informare a utilizatorilor în ceea ce privește amenințările cibernetice pentru a-și atinge scopurile;
3. Prin intermediul acestor activități infracționale, în unele cazuri, autorii reușesc să obțină și date personale de identificare, financiare și de autentificare la aplicațiile folosite de utilizatori, expunându-i, totodată, și la alte riscuri, mai exact, utilizarea datelor în vederea săvârșirii altor infracțiuni.
Recomandăm cetățenilor să fie precauți și să evite orice interacțiune cu mesaje sau linkuri suspecte pe platformele de socializare, ori care promit îmbogățirea rapidă și fără efort”, se mai arată pe site-ul oficial al Poliției Române.
Sursă foto: colaj Pixabay