Acarienii sunt microorganisme mici, dotati cu o trompa cu care rod, inteapa sau sug. Se hranesc cu piele moarta si apar in locuri unde este caldura si umezeala. Deci, unde altundeva decat in patul tau! Ceea ce trebuie sa stii e ca acarienii sunt un mare factor declansator al alergiilor! De aceea este foarte important, indiferent ca esti alegic sau nu, sa aerisesti camera in care dormi, sa-ti schimbi periodic cearceafurile si sa le speli la minimum 60 de grade Celsius. Abia de la aceasta temperatura, acarienii incep sa moara. Nu uita sa-ti muti hainele in care ai fost imbracat peste zi intr-o alta camera, deoarece ele sunt un mijloc foarte bun de transport pentru paraziti.
Daca nu le poti spala la o temperatura de peste 60 de grade Celsius, pune jucariile de plus in saci de plastic si baga-le la congelat timp de o zi. Acarienii sigur vor fi morti. Daca ai copil mic, cu atat mai mult ar trebui sa optezi pentru parchet in locul mochetei. Podelele sunt mai usor de igienizat, pe cand mocheta este un vesnic absorbant de praf si microbi. Draperiile trebuie spalate lunar! Intr-un mediu plin de praf poti dezvolta alergii severe, chiar si astm. Praful se sterge intotdeauna cu o carpa umeda. O poti imbiba in otet sau spirt, in cazul in care nu ai un produs special pentru curatare. Niciodata nu folosi o carpa uscata sau un pamatuf, deoarece nu vei face decat sa imprastii praful, in niciun caz sa-l elimini. Aeriseste casa in momentul potrivit. Daca locuiesti intr-o zona intens circulata, deschide geamurile larg seara sau la orele pranzului, cand traficul se mai domoleste. Daca ai igrasie in casa, rezolv-o cat mai rapid cu spray-uri speciale, gasite in comert. Ciuperca formata pe pereti te poate imbolnavi nu doar de alergii, ci si de alte boli pulmonare. Schimba pernele umplute cu puf, cu unele antialergenice. Penele sau puful de pasare iti pot crea dificultati in respiratie iar, in timp, poti deveni alergica. Daca te trezesti cu ochii umflati si umezi, ai putea lua in considerare ca suferi de o alergie la acesti factori.
Evita sapunurile tari! Incearca produsele de igiena cat mai naturale, de la Plafar sau de la farmacie. Un sapun obisnuit iti poate irita superficial pielea, iar factorii la care esti alergic te vor afecta mai tare. Evita sa porti materiale sintetice sau lana. Te poti alege cu o iritatie sau cu blandele specifice alergiilor cutanate. Opteaza pentru materialele moi, din bumbac sau matase. Daca esti alergica la nichel, evita-l complet. Chiar si catarama de la pantof si cea de la curea trebuiesc indepartate, deoarece, in timp, risti ca la o simpla atingere cu metalul sa faci o eruptie severa sau chiar carne vie.