DR. Andreea Anghel www.carezone.ro
Lipoliza prin mezoterapie consta in injectarea direct in tesutul gras subcutanat de substante de emulsionare a grasimilor, precum fosfatidilcolina (PPC) si, mai recent, deoxicolatul (DOCA). Fosfatidilcolina (PPC) este o substanta naturala (lecitina), obtinuta din boabe de soia si este, de asemenea, produsa in mod natural de organism cu rol in special in metabolismul grasimilor si, de multi ani, a fost utilizata medical ca substanta de protectie a ficatului si ca mijloc de prevenire a emboliei de grasime in sange. Cercetarile recente demonstreaza ca deoxicolatul (DOCA), o molecula bine cunoscuta, cu o structura echivalenta cu cea a sarurilor biliare, este la fel de eficient ca PPC.
Indicatiile acestei proceduri sunt multiple: eliminarea micilor depozite localizate de grasime, rezistente la dieta si exercitii fizice (barbie dubla, pungile de sub ochi, obraz, gat, umar sau subaxilar, abdomen, spate, regiune fesiera, solduri, coapse, genunchi), reducerea celulitei (prin dizolvarea lenta a grasimilor, pielea se contracta treptat datorita elastinei si isi recapata aspectul neted), resorbtia lipoamelor, corectia sechelelor postlipoaspiratie.
Substanta activa este injectata prin ace foarte subtiri direct in zona dorita, cauzand prin efect de detergent dizolvarea lenta, progresiva a celulelor grase, fara cresterea trigliceridelor in sange. Grasimea eliberata de catre celule este metabolizata de catre ficat si excretata de catre organism. Circumferinta organismului in regiunea tratata se reduce semnificativ. Rezultatele procedurii de lipoliza vor incepe sa fie vizibile in termen de aproximativ doua saptamani, dupa cum corpul indeparteaza natural grasimea dizolvata. Acest efect va continua timp de cateva saptamani. De regula, 2-4 tratamente sunt necesare, la intervale de 8 saptamani, pentru a finaliza cu succes tratamentul. Fiecare sesiune dureaza circa 30 minute si dizolva aproximativ 1 cm din stratul de grasime. Peste 80% din pacienti sunt foarte multumiti de rezultate dupa 2-3 sedinte.
Inrosirea zonei tratate, umflarea cu sensibilitate la presiune si, la unii pacienti, vanatai. In general, nu necesita anestezie, dar in cazul persoanelor mai sensibile se poate preveni durerea prin aplicarea unei creme anestezice inainte de injectare. Lipoliza prin mezoterapie este o metoda non-invaziva, de principiu fara anestezie, fara cicatrice, fara retinere sociala, cu rezultate evidente si durabile, chiar permanente in conditiile mentinerii greutatii prin dieta adecvata si un program regulat de exercitii fizice.