Juratul de la "Arena leilor", DRAGOȘ ANASTASIU, despre cum să obții 1.000.000 €
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Exclusiv » Scandal pe mormântul părintelui Arsenie Boca! ”Escrocheria e că…”

Scandal pe mormântul părintelui Arsenie Boca! ”Escrocheria e că…”

De: Alin Terente 16/05/2018 | 22:46

Scandalul iscat de intenția unui tânăr din Arad de a forța autoritățile să intervină pentru obligarea tuturor comercianților care vând produse ce-l reprezintă pe Arsenie Boca să retragă marfa de la vânzare (AFLĂ AMĂNUNTE DE AICI), pare să-și fi consumat apogeul, după ce, zilele trecute, Jandarmeria și alte instituții de control au descins în zona Mănăstirii Prislop.   După reacția celor care susțin că dețin drepturile de proprietate intelectuală pentru numele Părintelui a venit însă, ca o lumină și pentru Biserica, opinia unui cunoscut avocat din Arad care, argumentat, a arătat de ce totul ar putea fi doar o escrocherie, fără suport juridic. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă toate detaliile scandalului.

Am studiat acest caz, chiar am scris și un articol pe această temă și, în esență, ce pot să vă spun acum este că – în opinia mea – aceste persoane nu dețin marca înregistrată Arsenie Boca sau Părintele Arsenie Boca și niciun drept de proprietate intelectuală asupra imaginii Părintelui”, spune avocatul Bogdan Ionescu, din Baroul Arad.  

Reacția avocatului arădean, care are o vastă experiență în domeniul juridic – el publicând mai multe cărți de specialitate, dar și sute de studii – vine după ce, în urmă cu nici două săptămâni, Daniel Gheorghe, un tânăr din Arad, a chemat Poliția, prin 112, cerându-le agenților să intervină pentru a-l forța pe un comerciant local să scoată de la vânzare toate produsele cu însemnele, chipul sau numele Părintelui Arsenie Boca. Tânărul a încercat să îi convingă pe polițiști că el este deținătorul licenței acestei mărci.

„Au combinat două mărci”

Daniel Gheorghe a chemat poliția, susținând că magazinele care vând icoane cu Arsenie Boca fac contrabandă

Insistent, Daniel Gheorghe a cerut atunci intervenția specializată a celor de la Poliția Economică, pentru ca, mai apoi, să solicite ca instituția să continue controalele și în alte magazine și chiar și orașe.

Apogeul scandalului pare să se fi consumat câteva zile mai târziu, la Mănăstirea Prislop, acolo unde Jandarmeria a mers în control.

Biserica, prin purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, dar și prin vocea altor preoți, a contestat vehement așa-zisul drept obținut de Gheorghe Daniel. Totuși, lovitura de grație dată acestui demers pare să îi aparțină avocatului arădean Bogdan Ionescu. (CITEȘTE DOAR PE CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA: L-A VISAT PE ARSENIE BOCA, ŞI-A DONAT ÎNTREAGA AVERE ŞI…)

Dacă se accesează acest site al Oficiului European pentru Proprietate Intelectuală se poate observa că marca înregistrată de către aceste persoane este Arsenie – de către o anumită persoană, iar de către o complet altă persoană e înregistrată marca Boca Părintele. Și ce au făcut mai departe, pentru că, haideți să fiu mai puțin academic și să spun «escrocheria», au combinat cele două mărci: «Arsenie» și « Părintele» și, în opinia lor, a rezultat o marcă unică sub denumirea «Arsenie Boca Părintele», ceea ce, evident, e o construcție inadmisibilă, pe lângă faptul că este ilegală, în mod evident”, mai spune avocatul arădean.

„Imaginea Părintelui nu poate reprezenta ambalajul unui produs”

Avocatul Bogdan Ionescu demontează scandalul „Arsenie Boca”

Așadar, toate plângerile și solicitările formulate către și împotriva comercianților par lovite de nulitate, dacă este să analizăm argumentele juridice formulate pro-bono de către specialistul arădean în drept civil.

„Interesant este că au rezervat și imaginea Părintelui, tot la același Oficiu European de Proprietate Intelectruală și vizavi de această imagine, în opinia mea, nu au niciun drept de proprietate intelectuală, în contextul în care desenul rezervat este o simplă reproducere după o fotografie a părintelui. Practic, aici lipsește cu desăvârșire un criteriu crucial în această materie, anume criteriul noutății desenului, pe lângă faptul că imaginea Părintelui Arsenie Boca nu poate reprezenta substratul sau ambalajul unui produs. Se opun aici și criterii de moralitate publică, de ordine publică și, evident, criterii care țin de bună credință, care trebuie să cârmuiască actele oricărei acțiuni umane și ale oricărui act juridic”, explică Bogdan Ionescu.

Precedentul Mona Lisa

Așadar, sfatul avocatului pentru comercianții care se află în legalitate și care vând produsele cu însemnele și chipul Părintelui Arsenie Boca, dar și pentru Biserica Ortodoxă, este acela de a nu lua foarte în serios demersurile celor care susțin că dețin drepturile exclusive asupra imaginii renumitului monah.

„În opinia mea, nici nu trebuie să se introducă – momentan – un proces, în contextul în care nu există marca înregistrată la acest Oficiu cu sediul în Alicante – Spania. Agenții economici ar trebui, în mod logic, să facă niște apărări, eventual să împărtășească sau să completeze argumentele expuse de mine, pentru că sunt apărări foarte serioase, cu bază legală, care combat absolut toate susținerile părții adverse – partea adversă fiind aceste persoane care susțin că dețin marca înregistrată Arsenie Boca”, mai spune avocatul.

Referitor la caz în sine tot Bogdan Ionescu susține că astfel de tentative au mai existat, cel mai cunoscut precedent fiind Mona Lisa.

Au mai existat cazuri similare, spețe similare cu situația acuma creată și am dat și exemplu – un caz Elvis Presley, Prințesa Diana, Picasso. Chiar în Germania a fost un caz în care cineva a încercat să rezerve ca marcă înregistrată tabloul și denumirea Mona Lisa și evident că Oficiul German a respins o astfel de solicitare aberantă”, a mai declarat avocatul. (NU RATA, AICI: ADEVĂRUL DESPRE MOARTEA PĂRINTELUI ARSENIE BOCA! DOCUMENTE SECRETE ALE SECURITĂȚII)

În acest moment, Poliția Economică din Arad are în lucru un dosar pe acest subiect, speța fiind în curs de documentare.

Pe de altă parte, peste 100 de icoane şi obiecte de cult, cu imaginea părintelui Arsenie Boca, au fost ridicate de poliţiştii din judeţul Hunedoara în urma verificărilor efectuate, timp de două zile, la comercianţii din zona Mănăstirii Prislop, au informat, miercuri, reprezentanții Inspectoratului de Poliţie Hunedoara.

Arădeanul Daniel Gheorghe s-a aflat miercuri în zona Mănăstirii Prislop şi a reclamat, la numărul de urgenţă 112, că acolo se comercializează produse cu marcă protejată.

“Poliţia Haţeg s-a deplasat la faţa locului, în urma sesizării primite. Ulterior, bărbatul a fost invitat la sediul Poliţiei Haţeg pentru a depune plângere”, a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, Laura Năstase.

Cercetările în cazul obiectelor de cult ridicate se desfăşoară în trei dosare penale întocmite sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată, au mai precizat reprezentanții IPJ Hunedoara.

„Deținătorul” mărcii și-a anunțat „inspecția” la Prislop

Actele pe care Daniel Gheorghe le-a prezentat polițiștilor

„Doresc să vă informez despre o vizită pe care o voi face mâine (miercuri, n.r.), în cea mai de interes locație la această oră pentru toți românii.

Mâine, la ora 11.30, subsemnatul Gheorghe Emanuel, în calitate de reprezentat legal al S.C. Pulse Escape SRL – unică dețînătoare a licenței de marca Părintele Arsenie Boca – voi fi prezent la Mănăstirea Prislop.

Scopul vizitei va consta în informarea tuturor agenților comerciali care doresc să vândă produse care poartă însemnele mărcii înregistrate, cu privire la condițiile necesare intrării în legalitate.

Este mai mult decât necesar că toți cei care până acum comercializau astfel de produse – fie-n mănăstire, fie la tarabele aflate în zona adiacentă mănăstirii, ori în alte unități comerciale – să înțeleagă că această licență nu le interzice să mai desfășoare acte de comerț, însă le impune îndeplinirea unor condiții minimale.

Totodată, tuturor celor interesați de obținerea unei astfel de licențe, le voi oferi sprijinul meu necondiționat.

De asemenea, aduc la cunoștință că, în cazul în care voi constata încălcări ale legii 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice, voi sesiza organele competente în vederea luării de măsuri în consecință”, este anunțul făcut de Daniel Gheorghe.

Biserica susține că opera lui Arsenie Boca îi aparține

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a declarat, recent, că numele părintelui Arsenie Boca este intrinsec legat de istoria şi cultura duhovnicească a Bisericii Ortodoxe Române şi parte a patrimoniului său memorial.

„Din aceste limpezi şi înalte raţiuni, nicio persoană privată, care nu are nici măcar o legătura de rudenie cu părintele Arsenie Boca nu are dreptul să se folosească în vreun fel de numele său. Acesta, ca şi opera sa scrisă sau picturală, aparţin Bisericii pe care a slujit-o cu vocaţie jertfelnică”, a spus Vasile Bănescu, pentru News.ro.

De ce nu Mihai Eminescu sau Mihai Viteazu?

Declaraţia a fost făcută în contextul în care arădeanul Daniel Gheorghe a susținut că ar fi obţinut licenţă pentru folosirea mărcii „Părintele Arsenie Boca” pe teritoriul României.

Bănescu a precizat că Patriarhia a luat deja „atitudine fermă faţă de această situaţie încă de acum o lună şi a comunicat oficial persoanei respective mesajul de a renunţa imediat la această marcă înregistrată în străinătate”.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, părintele Gabriel Miricescu, a declarat, pentru Agerpres, că părintele Arsenie Boca este o personalitate duhovnicească şi nu poate fi asumat ca un brand, demersul fiind catalogat ca o chestiune „total deplasată”.

„Echivalează, aş îndrăzni să spun, cu pretenţia de a şi-l asuma pe Mihai Eminescu sau pe Mihai Viteazu. Este cam acelaşi lucru. Nu poate nimeni să deţină drepturi asupra unei personalităţi, chiar dacă aceasta nu mai trăieşte, decât în măsura în care există nişte drepturi de moştenire, de succesiune. Dar nu altfel”, a spus reprezentantul Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

Cine a fost Părintele Arsenie Boca

Arsenie Boca a fost interzis la Arad, din motiv de drepturi asupra „mărcii”

Părintele Arsenie este recunoscut ca unul dintre marii duhovnici români ai secolului trecut. De-a lungul timpului, acesta a fost stareț la Mănăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus și apoi la Mănăstirea Prislop.

Teolog, pictor și duhovnic, Părintele Arsenie a văzut lumina zilei în data de 29 septembrie 1910. A studiat la Gimnaziul ortodox „Avram lancu” din Brad (1922-1929), Academia Teologică „Andreiană” din Sibiu (1929-1933), la Academia de „Belle Arte” din București și un stagiu de documentare la Muntele Athos.

A fost hirotonit diacon celib în 1936 și preot în data de 10 aprilie 1942, notează Basilica.ro. În data de 3 mai 1940 a fost tuns în monahism la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, sub numele de Arsenie, a cărei obște a îndrumat-o până în toamna anului 1948, când a fost transferat de mitropolitul Nicolae Bălan la Mănăstirea Prislop.

A fost arestat de autoritățile comuniste în noaptea de 15/16 ianuarie 1951 și închis la: Aiud, Baia Sprie, Ocnele Mari, nouă luni la Canalul Dunăre-Marea Neagră. (VEZI ȘI: POVESTEA PORTARULUI CARE NU INTRA IN POARTA FARA SA AIBA LANGA EL POZA LUI ARSENIE BOCA)

Eliberat la 17 martie 1952, s-a întors la Mănăstirea Prislop, participând la slujbe, pictând și lucrând în obștea mănăstirii. În anul 1955 era anchetat la Timișoara, suferind alte șase luni de detenție.

În anul 1969, Mănăstirea Prislop a fost închisă, iar părintele Arsenie exclus din monahism, începând perioada de pribegie prin București și alte localități. În 1961 era angajat la Atelierele Patriarhiei, iar în 1968 a fost pensionat.

S-a retras la parohia Drăgănescu, lângă București, începând pictarea bisericii de aici. Spre sfârșitul vieții i s-a permis să se reîntoarcă la Prislop.

A trecut la cele veșnice în data de 28 noiembrie 1989 și a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop, mormântul părintelui devenind un adevărat loc de pelerinaj pentru toți cei care l-au cunoscut și l-au preţuit.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected] sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Cum arăta Ramona Olaru când a debutat prima dată în televiziune. Imaginile pe care le-ar vrea șterse! Mulți au rămas uluiți de transformarea ei
Cum arăta Ramona Olaru când a debutat prima dată în televiziune. Imaginile pe care le-ar...
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare...
A MURIT! Gică Hagi, în doliu
A MURIT! Gică Hagi, în doliu
Animalul rar care trăiește doar în România. E considerat un miracol al naturii și face parte dintr-o specie preistorică
Animalul rar care trăiește doar în România. E considerat un miracol al naturii și face...
Cătălin este șoferul de ridesharing ucis de client, după ce s-au certat! Călăul său l-a înjunghiat de zeci de ori, iar apoi a încercat să-și ascundă urmele. Doi copii au rămas acum orfani de tată
Cătălin este șoferul de ridesharing ucis de client, după ce s-au certat! Călăul său l-a...
18 oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale după o piesă de operă cu sex live și sânge
18 oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale după o piesă de operă cu sex...
Speriat de dronele ucrainene, Putin și-a demolat casa de vacanță preferată de la Marea Neagră. Imagini din satelit
Speriat de dronele ucrainene, Putin și-a demolat casa de vacanță preferată de la Marea Neagră....
Prorector la Medicină, despre cazul Nelu Tătaru:
Prorector la Medicină, despre cazul Nelu Tătaru: "Să transformi o expresie de recunoștință în infracțiune...
Strici mașina dacă retrogradezi din viteza a 2-a în 1-a ÎN MERS? Sfatul unui mecanic
Strici mașina dacă retrogradezi din viteza a 2-a în 1-a ÎN MERS? Sfatul unui mecanic
Un nou cutremur în această seară, în România! Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit
Un nou cutremur în această seară, în România! Ce magnitudine a avut și unde s-a...
Adevăratul motiv al crimei șoferului de ride-sharing! Iubita criminalului a spus tot ce s-a întâmplat înainte de nenorocire
Adevăratul motiv al crimei șoferului de ride-sharing! Iubita criminalului a spus tot ce s-a întâmplat...
Gabriela Cristea sare în apărarea fiicelor sale. “Nu mai faceți diferențe între copiii mei!”
Gabriela Cristea sare în apărarea fiicelor sale. “Nu mai faceți diferențe între copiii mei!”
El este criminalul lui Cătălin, șoferul de ridesharing ucis fără milă! Tânărul de numai 21 de ani i-ar fi povestit tot filmul crimei iubitei sale. Ce le-a spus anchetatorilor, după ce a fost reținut?!
El este criminalul lui Cătălin, șoferul de ridesharing ucis fără milă! Tânărul de numai 21...
14 județe au intrat sub avertizare cod galben de vreme severă. ANM anunță răcire, ploi și vânt în toată țara
14 județe au intrat sub avertizare cod galben de vreme severă. ANM anunță răcire, ploi...
BANCUL ZILEI. Două pițipoance: – Fato, azi am fost la medic să cer ceva pentru v*nturi!
BANCUL ZILEI. Două pițipoance: – Fato, azi am fost la medic să cer ceva pentru...
SCULE electrice disponibile la Lidl între 14-20 oct. Capsatorul cu acumulator Parkside revine în oferă
SCULE electrice disponibile la Lidl între 14-20 oct. Capsatorul cu acumulator Parkside revine în oferă
Descoperire neașteptată în spațiu! „Nu avem NIMIC asemănător în Sistemul Solar”
Descoperire neașteptată în spațiu! „Nu avem NIMIC asemănător în Sistemul Solar”
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au...
Sfatul zilei de duminică, 13 octombrie 2024. Leii vor avea parte de bucurii, taurii de necazuri
Sfatul zilei de duminică, 13 octombrie 2024. Leii vor avea parte de bucurii, taurii de...
Produsele Kaufland care intră la ofertă în weekendul 12-13 octombrie 2024. Sunt din gama XXL, dar au prețuri mici de tot. Mezeluri, lactate, congelate și făinoase se vând în magazinele din toată țara
Produsele Kaufland care intră la ofertă în weekendul 12-13 octombrie 2024. Sunt din gama XXL,...
Se montează obligatoriu pe mașini. Nu mai poți circula după 1 ianuarie. Îți ia pe sus mașina dacă te prinde
Se montează obligatoriu pe mașini. Nu mai poți circula după 1 ianuarie. Îți ia pe...
Ora de iarnă 2024. Ce se întâmplă cu ceasurile în weekend, a intervenit Comisia Europeană!
Ora de iarnă 2024. Ce se întâmplă cu ceasurile în weekend, a intervenit Comisia Europeană!
După 14 ani de așteptare, primul Red Dead Redemption va fi lansat pe PC
După 14 ani de așteptare, primul Red Dead Redemption va fi lansat pe PC
Reacţia SRI după ce Ambasada SUA în România a emis o alertă de securitate privind ameninţări care ar putea viza instituţii religioase
Reacţia SRI după ce Ambasada SUA în România a emis o alertă de securitate privind...
România a luat total fața Ungariei. Budapesta a recunoscut. Ungurii au fost depășiți
România a luat total fața Ungariei. Budapesta a recunoscut. Ungurii au fost depășiți
Ce s-ar putea schimb la DrugTest. Ultimele informații de la MAI
Ce s-ar putea schimb la DrugTest. Ultimele informații de la MAI
Și-a comandat o pereche de cizme de pe Shein și a trăit un coșmar. Ce a găsit o tânără în colet, de fapt
Și-a comandat o pereche de cizme de pe Shein și a trăit un coșmar. Ce...
Ce a ajuns să facă în trafic cu maşina primită cadou de la Ion Ţiriac, atunci când oamenii se holbează la ea: Au un pic de jenă
Ce a ajuns să facă în trafic cu maşina primită cadou de la Ion Ţiriac,...
Ce părere are Bianca Drăgușanu despre Selina, iubita lui Victor Slav. Cum se înțeleg cele două: „Nu are de ce să-mi fie frică”
Ce părere are Bianca Drăgușanu despre Selina, iubita lui Victor Slav. Cum se înțeleg cele...
Erika Isac, criticată aspru pentru scenele abuzive prezentate în videoclipul piesei BOO HOO:
Erika Isac, criticată aspru pentru scenele abuzive prezentate în videoclipul piesei BOO HOO: "Militează împotriva...
Limba care e în celălalt capăt de lume și care se aseamănă foarte mult cu româna. E folosită într-un singur loc de pe Pământ, la 4500 de km de țara noastră și are 2000 de cuvinte curat românești. Cum se spune, de fapt, mână, soare sau drum
Limba care e în celălalt capăt de lume și care se aseamănă foarte mult cu...
Localitatea din România de care nu se poate atinge nimeni. E cel mai sigur loc din țară, 10 000 de soldați de top vor sta aici. Se investesc 2,5 milioane de euro, apar grădinițe, școli, un spital, magazine și parcuri de distracție
Localitatea din România de care nu se poate atinge nimeni. E cel mai sigur loc...
Femeia care a fost alături de Florin Piersic după ce a fost operat. Maestrul are numai cuvinte de laudă la adresa ei
Femeia care a fost alături de Florin Piersic după ce a fost operat. Maestrul are...
×