Simona Halep primește lovitură după lovitură de când i-a fost retrasă suspendarea pentru dopaj. Românca în vârstă de 32 de ani a înregistrat un succes aproape istoric la TAS, după ce suspendarea oferită de ITIA i-a fost redusă de la 4 ani la doar 9 luni. Fostul număr 1 mondial a fost găsită vinovată doar de contaminare. Acum, cazul sportivei a ajuns și la jurnaliștii BBC care despică firul în 4!
Lumea tenisului a fost dată peste cap după ce Simona Halep a reușit să obțină la TAS reducerea suspendării în cazul de dopaj. Românca a fost găsită vinovată doar de contaminare, iar pedeapsa i-a fost redusă de la 4 ani la 9 luni. Cu toate acestea, tenismena a lipsit de la turneele oficiale timp de 18 luni.
În prezent, până și cei mai mari specialiști s-au arătat surprinşi de răsturnarea spectaculoasă de situaţie în cazul Simonei Halep.
Prezentatorii Catherine Whitaker și David Law, împreună cu invitatul lor, Matthew Roberts, de la BBC, au despicat firul în 4 în cazul Simonei Halep. Aceștia au încercat să explice cum a reușit TAS să ajungă la aceste verdicte în cazul româncei în vârstă de 32 de ani.
David Law, unul dintre cele mai cunoscute nume din lumea comentatorilor de tenis, având peste 20 de ani de experiență în domeniu, a declarat că simte „frustrare”.
„Frustrare. Asta simt, în primul rând. Două instanțe analizează niște probe identice. Prima dă o suspendare de 4 ani, în condițiile în care s-a cerut una de 6 ani, iar a doua vine și o reduce la 9 luni. Cum putem fi într-o asemenea situație după tot acest timp?! În care două instanțe văd aceleași probe și le evaluează în moduri atât de diferite…
Pentru mine, acest caz mi-a distrus încrederea în acest sistem. Nu știu cum pot să mai am încredere în verdictele furnizate de el. Mă simt ca un naiv acum, când îmi aduc aminte că am avut încredere în prima decizie, după acel proces de lungă durată (n.r. – de la Sport Resolutions). Un verdict care a putut fi schimbat atât de drastic la apel…
Cum putem ajunge la un sistem solid care îi prinde pe trișorii din sport, fără să producă victime colaterale? Și nu mă refer la Halep aici. Dar ce văd la Halep e că, după decizia TAS, ea a stat suspendată 9 luni mai mult decât ar fi trebuit. Pentru că a stat pe tușă 18 luni, de fapt. Ce să cred după o asemenea situație?!“, a declarat David Law la BBC, potrivit adevarul.ro.
Mai mult, Matt Roberts, o altă prezență obișnuită la turneele de Grand Slam, a dat vine pe ITIA. Acesta susține că agenția a vrut să iasă în faţă.
„Cu greu mai poți avea încredere în acest sistem. Am avut deja atât de multe cazuri în care verdictul inițial a fost schimbat radical la apel. E o chestiune care s-a întâmplat de prea multe ori. ITIA e o organizație nou-înființată, comparativ cu WADA (n.r. – Agenția Mondială Antidoping) și TAS. Și impresia generală e că ei vor să prindă pe cineva.
Vor să-și facă un nume. Și, probabil, Halep era acel nume. Dar mulți au spus că, pe baza dovezilor, Halep nu merita niciodată suspendarea de 4 ani dictată de prima instanță. Mai mult, în culise, mulți jucători au fost de partea Simonei. Pentru că toți sportivii iau suplimente și și-au dat seama că și ei pot ajunge într-o asemenea situație din cauza unui supliment contaminat.
Apoi, a fost această anomalie legată de durata procesului. La alte sporturi, există prevederi clare despre cât se pot lungi astfel de proceduri. La tenis, nu e așa.
De aceea, cazul Halep a intrat în atenția PTPA (n.r. – Asociația Jucătorilor Profesioniști). Pentru că, în cazul Simonei, timpul nu se mai poate da înapoi (n.r. – cu referire la suspendarea de 9 luni care, de fapt, s-a transformat într-una de 18 luni, la cât s-a lungit primul verdict și apoi judecarea apelului)“, a declarat Matt Roberts.
De asemenea, și Catherine Whitaker a tras o conclizie îngrijorătoare cu privire la ceea ce i s-a întâmplat Simonei Halep.
„Cu un asemenea sistem, cu siguranță, dopingul va fi și mai răspândit pe viitor. Când lucrurile sunt atât de alambicate, cum putem afla, de fapt, cine s-a dopat și cine nu?!“, a afirmat Catherine Whitaker