Scandal la Cluj. Șefii Poliției sunt acuzați că au prieteni în lumea interlopă
Imaginea Poliției Române este serios pătată de promovarea și menținerea în funcții de conducere a unor personaje controversate. Asupra acesrtora planează, de ani buni, bănuiala că – în loc să-i apere pe cetățenii onești – s-au transformat în protectorii de nădejde ai celor mai periculoși infractori, informează romanialiberă.ro.
Polițiști cu funcții mari în județul Cluj sunt suspectați că au legături de prietenie și chiar de colaborare cu interlopii locali, unii dintre aceștia din urmă fiind chiar cunoscuți drept traficanți de droguri. Chiar șeful Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj, Mircea Rus, este cunoscut pentru implicare în afaceri dubioase și pentru “cumetrii” cu persoane din zona interlopă.
Potrivit unor surse din județul Cluj, Mircea Rus a ajuns în cea mai importantă funcție din IPJ Cluj grație Guvernării Dăncilă, care l-a propulsat – în iulie 2018 – pe această poziție, fără examen, deși cu numai câteva luni înainte își dovedise incompetența obținând nota 2.97 la un concurs organizat în vederea ocupării aceleiași funcții. Printre colegii din Poliția clujeană se știe că numirea sa în funcție a fost făcută în urma unor intervenții – pe linie de PSD și printr-un sistem de relații în Executiv – tocmai la Carmen Dan, care la acea vreme era ministrul Afacerilor Interne.
”În 2017 a picat examenul pentru șef al IPJ Cluj cu nota 3. În iulie 2018 a fost numit, fără examen, de ministrul Carmen Dan. Este acuzat că ar fi nașul unui interlop clujean”, dezvăluia deputatul USR Claudiu Năsui, citat de presa locală din Cluj. Informații similare cu privire la Mircea Rus au fost confirmate și de Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol. (CITEȘTE ȘI: SCANDAL CÂT CASA LA BALOTEȘTI! AU INTRAT ÎN SCARA BLOCULUI ȘI … ”L-AU OMORÂT, L-AU OMORÂT!” VIDEO)
Scandalul de la Cluj și personajele implicate
Printre cei care și-au adus contribuția la numirea în fruntea IPJ Cluj a comisarului – șef Mircea Rus se află și Adrian Mlădinoiu, la momentul respectiv secretar de stat în Secretariatul General al Guvernului, după ce inițial a fost cadru al Serviciului de Protecție și Pază (SPP), iar ulterior a fost remarcat ca șofer personal al lui Liviu Dragnea. Prieten din copilărie cu Mircea Rus, Adrian Mlădinoiu ar fi fost cel care, pentru a-i asigura lui Rus funcția de șef al IPJ, a intervenit pe lângă ministrul Carmen Dan, atât direct și prin intermediul soției sale, Alexandra, pe care fostul șofer al lui Liviu Dragnea o angajase deja la Secretariatul General al MAI, pentru a deveni mai apoi una dintre apropiatele fostului ministru de Interne.
Se pare că Adrian Mlădinoiu s-a mutat la Cluj – Napoca și ar aștepta acum ca șeful IPJ Cluj să îi întoarcă favorul și să îl sprijine, în contextul în care a fost desecretizat și predat la DIICOT, pentru a fi folosit în cercetarea penală în dosarul “10 august”, raportul Jandarmeriei privind intervenția în forță a jandarmilor, raport în care apare și numele fostului șofer SPP-ist al lui Dragnea. (VEZI ȘI AICI: SCANDAL URIAȘ ÎNTR-UN CENTRU DE CARANTINĂ DIN HÂRȘOVA! S-AU LUAT LA BĂTAIE CU POLIȚIȘTII ȘI…)
Foști informatori au devenit parteneri în afaceri dubioase
Mai gravă decât ascensiunea sa profesională bazată pe sistemul de ”pile și relații” este însă, implicarea lui Mircea Rus în afaceri dubioase cu interlopi care fac legea pe piața drogurilor din Cluj. De notorietate sunt legăturile de cumetrie pe care șeful Poliției Cluj le are cu un traficant de droguri cunoscut în oraș sub numele de ”Tinuț” (Adalbert Șule), căruia Mircea Rus i-ar fi botezat în 2017 fiica, dar și cu ”Diavolul” (Alin Trif), un interlop care are, de asemenea, un fiu botezat de șeful IPJ Cluj.
Mircea Rus a intrat în legătură cu lumea interlopă a Clujului la începutul anilor 2000, pe vremea când lucra ca simplu ofițer de poliție judiciară în cadrul IPJ Cluj. Cei care inițial i-au fost, cel mai probabil, informatori, i-au devenit treptat protejați și parteneri de afaceri. Tot treptat, Mircea Rus a devenit, în anul 2006, șef al Servicului de Investigații Criminale din poliția clujeană
Protecția asigurată de fostul șef al Serviciului de Investigații criminale, actual șef al IPJ Cluj, s-ar putea traduce prin vicierea procesului de cercetare penală a infracțiunilor comise de prietenii săi interlopi, demersuri în urma cărora aceștia fie scapă neatinși de brațul legii, fie se aleg cu pedepse mult mai mici. De altfel, în mass-media a fost vehiculată, la scurt timp după numirea lui Mircea Rus la șefia IPC Cluj, ideea că pe numele acestuia ar exista un dosar de cercetare penală pentru favorizarea infractorului sau pentru abuz în serviciu. Dosarul s-ar fi aflat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj în luna iunie 2017 și viza fapte săvârșite anterior anului 2013, fără a fi făcută, până în prezent, vreo trimitere în judecată. (articolul integral AICI) (NU RATA: SCANDAL DE PROPORȚII ÎNTRE POLIȚIȘTI ȘI CETĂȚENI DIN CAUZA RESTRICȚIILOR FĂRĂ PRECEDENT / AGENT AMENINȚAT CU MOARTEA, TRECĂTOR SNOPIT ÎN BĂTAIE)