S-a aprins fitilul războiului între Mihai Bobonete și Silviu Andrei, unul dintre foștii colegi ai lui Dan Capatos! Totul a pornit de la discursul preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, pe care l-a rostit în limba română joi seara, când România a preluat președinția Consiliului Uniunii Europene. Scandalul dintre actor și cunoscutul DJ a devenit public după ce Mircea Badea a publicat pe o rețea de socializare mesajele dintre ei.
Comentariile prezentatorului de la Antena 3 care au însoțit capturile făcute la discuția celor doi artiști sunt: “Bobonete, ăla care-ți baga p#*@ «for a living» pe scene cu bulina roșie, în aplauzele corporatiștilor dornici, o arde la ocazii profund și cu rol social. I-a dat o replică minunată Silviu Andrei”.
Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă, Călin Popescu Tăriceanu, Antonio Tajani, Donald Tusk, Jean Claude Juncker sunt doar câțiva dintre cei care au avut câte un discurs în urmă cu patru zile, când țara noastră a preluat președinția Consiliului Uniunii Europene. Cel mai aplaudat discurs a fost al preşedintelui Consiliului European, care a vorbit în limba română la Ateneu. Mihai Bobonete a postat un mesaj care a stârnit multă vâlvă pe Internet.
“Discursul acestui om este un discurs foarte bine ticluit, este un mesaj plin de nuanțe și este spus în limba noastră cu referiri la nume mari ale culturii acestui popor. Are aspecte umoristice pe alocuri, gâdilă orgoliul oricărui român în mare parte, dar sunt câteva minute bune în care dacă îl asculți măcar de două ori, o să vă dați seama că suna a rechizitoriu pentru cei ce stăteau la loja lângă Madonna sau cum l-o chema pe domnul îmbrăcat în rochia aia albă.
Vă spun cu sinceritate că, ascultând discursul la un volum ridicat, s-a ridicat părul pe mine și am lăcrimat spre final când a amintit-o pe Simona Halep lânga Nadia Comaneci. A fost un discurs complet, a fost o povață excelentă și un îndemn spre a fi mai buni.
Știu, veți spune că ar fi putut să mai facă referire și la un Traian Vuia sau Henri Coandă, că ar fi putut aminti și de Hagi sau de Marin Sorescu, de Petrache Poenaru, Ana Aslan, Anastase Dragomir, Nicolae Paulescu sau Mihai Eminescu și înca vreo sută de nume grele, dar omul a sintetizat perfect și a transmis, cred eu, fix ce trebuia să înțelegem toți.
Acum depinde de noi ce concluzii tragem și nu mă refer doar la noi, ăștia care dăm din cap sau încingem telefoanele pe canapele, mă refer la ăștia de ne conduc, la cei cu lanterna, pentru că ei sunt cei ce trebuie să ne găsească lumina din întuneric despre care a scris Mircea Eliade și de care a amintit domnul Donald Tusk.
Capul sus, privirea în față, ridicăm ancora și profităm de vânt, sunt ferm convins că depărtându-ne de la cheu, ne apropiem din ce în ce mai mult de destinație și, cel mai important, este să călătorim spre. Scuzați-mi penibilitatea redactarii acestui text, dar așa mi-a venit să zic eu, după ce am ascultat acest discurs de mai multe ori. Sănătate. frate!”, a scris Mihai Bobonete pe pagina lui de Instagram.
Printre comentariile strânse de postarea actorului de la Pro TV se numără și cel al lui Silviu Andrei: “Băi, Bobo, Tusk, deși a reușit să mă facă să râd de câteva ori nu și-a băgat o dată p#*@ în tot discursul. Ciudat, foarte ciudat…”.
În rândurile care urmează este discursul integral lui Donald Tusk, fostul președinte al Consiliului European: “Sunt foarte mândru și fericit că voi conduce, împreună cu dumneavoastră, afacerile noastre europene comune în acest semestru al primei președinții române a Consiliului Uniunii Europene. Sunt convins că, în aceste șase luni, veți interpreta cu energie și înțelepciune o adevărată Rapsodie română. Sunt sigur că președinția dumneavoastră va fi la fel de energică, de românească și de europeană ca muzica lui George Enescu. Și nu o spun doar pentru că ne aflăm la Ateneu în această seară. O spun pentru că știu cât de rezistentă și de creativă este națiunea română. Cred că, sub bagheta dumneavoastră, orchestra va găsi sunetul potrivit și că veți face tot ce vă stă în putință pentru a lucra ca o echipă pentru apărarea intereselor Europei.
Veți fi gazdele Europei și sunt convins că veți acționa în spiritul proverbului: Omul sfințește locul. Am încredere, de asemenea, că veți acorda importanța necesară respectării regulilor. În această lume în transformare rapidă, în care viitorul ne va surprinde zi de zi, respectarea regulilor și atașamentul față de principii vor juca un rol esențial. După cum spunea Nichita Stănescu într-o frumoasă poezie:
Se apropie viitorul, se aude, se vede
Gândurile pe care le trimit spre el
se-ntorc mai repede ca altădată.
Și-mi trec scântei șuierând în viteză
prin suflet, vestindu-l întruna.
În mare măsură, depinde acum de România dacă și în ce fel Europa va depăși provocările viitorului. Depinde numai de dumneavoastră dacă politica românească va fi pentru Europa un exemplu bun sau un avertisment sever. La reuniunea informală de la Sibiu a Consiliului European va fi în joc concepția noastră comună în privința viitorului Europei. Celor care își imaginează că în Uniunea Europeană e un semn de putere să acționezi în afara regulilor convenite și să găsești scurtături le spun că se înșală. Este un semn de slăbiciune. Celor care fac eforturi pentru a apăra valorile europene, libertatea și drepturile noastre, le spun: continuați lupta! Nu uitați că provocări vor exista întotdeauna și că uneori, după cum spunea Mircea Eliade: Lumina nu vine din lumină, ci din întuneric. Și amintiți-vă și de aceste vorbe ale lui Andrei Pleșu: Toate obstacolele ne par ziduri. Problema e să le tratăm drept oglinzi sau ferestre.