Scandal într-un oficiu poștal din Italia, după ce o româncă a fost umilită de un angajat care nu a știut să-i scaneze codul QR pentru certificatul Covid
O femeie de naționalitate română, rezidentă în localitatea italiană Prata di Pordenone (Friuli-Venezia Giulia)nu a fost primită în oficiul poștal pe motiv că scanarea codului QR, aferent permisului Green Pass, de către un funcționar al Poștei din localitate, nu era posibilă. Intervenția soțului femeii nu a rezolvat problema, astfel încât doar sosirea carabinierilor a clarificat situația.
„Codul QR să i-l arătați fiului dumneavoastră!” Aceasta este fraza pe care o femeia a auzit-o de la funcționarul oficiului poștal, atunci când i-a arătat codul său QR pentru a putea fi scanat, relatează ziarul Il Gazzettino.
Femeia, după ce a așteptat răbdătoare la coadă aproximativ o jumătate de oră, a ajuns la ghișeul oficiului poștal din Via Roma, iar funcționarul i-a cerut să-i arate permisul Green Pass.
Din acel moment, situația a devenit ridicolă: femeia a arătat codul QR, dar funcționarul a cerut cu orice preț să vadă documentul complet al permisului Green Pass, cu scuza că nu deține un dispozitiv adecvat pentru a scana codul QR.
Însă femeia nu avea documentul solicitat la ea și a încercat să-i explice funcționarului că doar cu o zi înainte intrase liniștită în birourile primăriei din localitate folosind același cod QR electronic.
Cu toate acestea, funcționarul oficiului poștal nici nu a vrut să audă și a respins-o pe femeie, spunându-i că fără să-i arate certificatul COVID, denumit și Green Pass în Italia, nu va avea acces la serviciile poștale. Femeia, deranjată de incident, a cerut sprijin soțului ei, un cetățean italian de origine română.
Acesta a intervenit și i-a arătat funcționarului cum să verifice codul QR. I-a explicat că este suficient să folosească, de pe telefon, aplicația „VerificaC19”, ce se poate descărca gratuit și cu ușurință pe orice smartphone.
„Dar nici măcar în fața dovezilor, funcționarul nu a vrut să înțeleagă, așa că m-am văzut obligat să sun la carabinieri”, a spus soțul femeii.
bservând incidentul, directorul oficiului poștal a devenit și el interesat de subiect.
„S-a dovedit a fi mult prea înțelegătoare și a încercat să medieze cu funcționarul, dar el a rămas pe pozițiile sale, iar eu am fost nevoit să contactez carabinierii”, i-a explicat soțul.
Când oamenii legii au ajuns la fața locului, evident că au luat apărarea cuplului de origine română, care aveau tot dreptul să arate codul QR ca mărturie a vaccinării. Abia în fața carabinierilor, funcționarul încăpățânat a „ridicat în cele din urmă steagul alb”, iar femeia a reușit să efectueze operația pentru care venise la oficiul poștal.
„Din fericire, s-a rezolvat, dar nu ar fi trebuit să se ajungă la așa ceva. Soția mea a fost inițial dată afară cu brutalitate. Mai mult decât atât, într-un moment în care oficiul era foarte aglomerat, iar toți ochii erau pe ea. Au fost momente de mare disconfort”, s-a plâns soțul.
„Dacă funcționarul ar avea îndoieli cu privire la identitatea titularului codului QR, după scanare ar fi suficient să solicite un document de identitate. Există deja multe probleme legate de Green Pass și este absurd să creăm altele, chiar și acolo unde nu există”, a conchis același soț supărat, și pe bună dreptate.
Funcționarea aplicației VerificaC19, care citește codurile QR ale Green Pass, este foarte simplă: odată scanat codul QR, aceasta arată un ecran verde, portocaliu sau roșu, în funcție de valabilitatea certificării.
De asemenea, aplicația poate funcționa fără o conexiune la internet dar trebuie să vă conectați măcar o dată pe zi, pentru a verifica eventuale actualizări și nu vă permite să stocați informații sensibile pe dispozitiv.