Scamatoria secolului: o femeie de etnie romă a ajuns ”regina criptomonedelor” după ce a dat ”tunuri” de 4 miliarde de dolari! În ce lux exorbitant se ascunde acum

Publicat: 22/11/2024 | 14:26

Pe 25 octombrie 2017, Ruja Ignatova, o antreprenoare cunoscută în special ca fondatoarea unei scheme frauduloase de criptomonedă numită OneCoin, a urcat la bordul unui zbor către Atena, după ce ar fi aflat că urmează să fie arestată, și nu a mai fost văzută de atunci, deși FBI oferă o recompensă de 5.000.000 de dolari pentru informații. 

OneCoin a fost descrisă de The Times ca „una dintre cele mai mari înșelătorii din istorie”, iar în 2019 Ruja a fost subiectul unui serial BBC, „The Missing Cryptoqueen” și în 2022 a unein cărți cu același titlu.

Acum, căutarea faimoasei „Cryptoregine” fugare Ruja Ignatova s-a mutat în Cape Town, unde detectivii germani urmăresc mai multe indicii, scrie DAILY MAIL.

Cine este Cryptoregina fugară

Ruja Plamenova Ignatova s-a născut în Ruse, Bulgaria, în 1980, într-o familie de romi. Ignatova a emigrat în Germania împreună cu familia sa la vârsta de zece ani. În 2005, ea a obținut un doctorat în drept internațional privat de la Universitatea din Konstanz, Germania.

În 2012, Ignatova a fost condamnată pentru fraudă în Germania în legătură cu achiziționarea de către tatăl său, Plamen Ignatov, a unei companii care a fost declarată falimentară la scurt timp după aceea, în circumstanțe dubioase; i s-a acordat o pedeapsă cu suspendare de 14 luni de închisoare.

În 2013, Ignatova a fost implicată într-o înșelătorie de marketing multi-level numită BigCoin. Un an mai târziu, fonda o schemă piramidală numită OneCoin.

Cum atrăgea Ruja investitorii în schema OneCoin

La începutul afacerii OneCoin, primii investitori au fost atrași de reclama pe care și-o făcea Ignatova ca absolventă de la Oxford care ar fi petrecut șase ani la McKinsey înainte de a face saltul în noua lume a criptomonedelor.

Ignatova era încrezătoare, bine îmbrăcată și își asigura susținătorii că proiectul ei, OneCoin, era pe cale să devină un succes gigantic.

În câteva luni, milioane de oameni din întreaga lume au acceptat povestea, cumpărând pachete ale unei noi monede online despre care credeau că va schimba lumea într-o zi.

OneCoin, descrisă ca o criptomonedă, oferea cumpărătorilor comision dacă vindeau moneda mai multor oameni. Dar agenții FBI spun că OneCoin nu a avut nicio valoare și nu a fost niciodată protejat de tehnologia blockchain folosită de alte criptomonede.

Ignatova susținea că pe măsură ce din ce în ce mai mulți oameni se alăturau proiectului, valoarea monedei ar crește.

În acești ani de succes, Ignatova a fost în mod constant în centrul atenției, arătându-și ținutele elegante și stilul de viață glam.

Pe 25 octombrie 2017, Ignatova a călătorit din Bulgaria la Atena, apoi a dispărut după ce ar fi fost avertizată despre investigațiile poliției în legătură cu OneCoin.

Ignatova a fugit după ce instalase dispozitive de înregistrare în apartamentul iubitului ei american și aflase că acesta coopera cu FBI, au declarat procurorii la acea vreme.

În 2019, fratele ei, Konstantin Ignatov, a pledat vinovat de fraudă și spălare de bani în legătură cu această schemă.

Pe lista FBI a celor mai căutați oameni, dar vânată și de Interpol

De la dispariția sa, Ignatova a fost considerată mult timp ca fiind în fugă de agențiile internaționale de aplicare a legii.

La începutul anului 2019, ea a fost acuzată în absență de autoritățile din Statele Unite de fraudă prin transmiterea de fonduri, fraudă pe piața de valori mobiliare⁠ și spălare de bani. A fost adăugată pe lista celor mai căutați zece fugari a FBI în iunie 2022. În plus, Ignatova este subiectul unui mandat Interpol emis de autoritățile germane.

În 2022, procurorii din Darmstadt, Germania, au confirmat o anchetă privind transferul a 7,69 milioane de euro de către Ignatova într-unul dintre conturile sale private în 2016.

În iunie 2022, Biroul Federal de Investigații (FBI) a adăugat-o pe Ignatova pe lista sa cu cei mai căutați fugari și a anunțat acest lucru într-o conferință de presă comună cu IRS Criminal Investigation⁠ și Biroul Procurorului SUA din Districtul de Sud din New York.

FBI a difuzat apoi un episod din seria sa de podcast și YouTube „Inside the FBI”, dedicat lui Ignatova și cazului OneCoin.

Până în mai 2022, exista o recompensă de până la 250.000 de dolari pentru informațiile care să ducă la arestarea Rujei; în iunie 2024, recompensa a fost crescută la 5.000.000 de dolari.

Procurorii din SUA au susținut că escrocheria OneCoin a atras circa patru miliarde de dolari americani la nivel mondial. În China, autoritățile au recuperat după ce au urmărit penal 98 de persoane.

(Citește și: Zi decisivă pentru Adriana Bahmuțeanu. Astăzi află ce se întâmplă cu Maximus și Eduard)

New York, SUA. 30 iunie 2022. Procurorul american Damian Williams anunță includerea Rujei Ignatova de la OneCoin pe lista celor mai căutate persoane. Foto: Profimedia

FBI crede că Ignatova este în viață, reporterii bulgari cred că ar fi fost ucisă de un mafiot

Într-un interviu din 2022 cu agentul special al FBI Paul Roberts, acesta a menționat că ancheta FBI privind cazul Ignatova „funcționează pe presupunerea că ea este în continuare în viață” și că agenția nu avea „informații” care să contrazică această idee.

Cu toate acestea, site-ul de investigare bulgară Bureau of Investigative Reporting and Data – BIRD a publicat un raport din 2023 despre documente ale poliției bulgare, în care un informator al poliției a auzit cum Georgi Vasilev, cumnatul liderului de crimă organizată bulgar „Taki” Hristoforos Amanatidis, spunea (în stare de ebrietate) că Ignatova a fost ucisă în noiembrie 2018 la ordinele lui Taki.

Se presupune că „Taki” Hristoforos Nikos Amanatidis a adăpostit-o initial pe Ruja, dar apoi a ordonat uciderea ei pentru a o reduce la tăcere pentru a ascunde implicarea lui Taki în înșelătoria OneCoin.

Se presupune că ucigașul, Hristo Hristov, tot bulgar, ispășește o pedeapsă într-o închisoare din Țările de Jos pentru trafic de droguri. Conform raportului, Ignatova a fost ucisă la bordul unui iaht în Marea Ionică, iar corpul ei a fost dezmembrat și aruncat în mare.

În august 2024, un tribunal din Marea Britanie a ordonat un îngheț global al activelor pentru Ignatova și asociații săi din OneCoin.

Noi indicii despre ascunzătoarea lui Ruja

Acum, anchetatorii germani cred că ea s-ar fi ascuns într-unul dintre cele mai exclusiviste cartiere din Africa de Sud, relatează Times.

Într-un nou documentar despre Ignatova, Sabine Dässel de la Biroul de Investigații Penale al statului Renania de Nord-Westfalia (LKA) a declarat: „Lucrăm cu ipoteza că Ruja Ignatova este încă în viață”.

LKA conduce ancheta germană asupra lui Ignatova și, în timp ce doamna Dässel a spus că anchetatorii nu sunt siguri de locul în care se află, a spus că indicii solide indică Cape Town.

Deși Ruja rămâne o fugară, fratele ei, Konstantin, a fost arestat în 2019 și a pledat vinovat pentru mai multe infracțiuni pentru rolul său de lider în OneCoin.

În timpul dispariției lui Ignatova, Konstantin era într-o ședere prelungită la Cape Town, cee ace a dus la speculații că el primea acolo instrucțiuni de la sora sa.

Contul său de Instagram are încă fotografii din acea perioadă cu mai multe locuri bine cunoscute din oraș.

Konstantin a ispășit trei ani într-o închisoare americană după ce le-a spus anchetatorilor FBI că sora sa a fugit cu 500 de milioane de lire sterline din banii investitorilor.

De atunci, au fost raportate mai multe apariții ale lui Ignatova într-un cartier păzit de lângă Cape Town, care sub apartheid era exclusiv pentru familiile albe bogate, dar în prezent atrage din ce în ce mai mulți bulgari cu bani.

Una dintre victimele Ignatovei îndeamnă alți păgubiți să se alăture luptei ei pentru dreptate

Jen McAdam, din Glasgow, a povestit cum o investiție inițială de 9.000 de lire sterline în OneCoin fără valoare, bani din moștenirea de la tatăl ei, a crescut pe măsură ce prietenii și familia i s-au alăturat, grupul investind în cele din urmă 200.000 de lire sterline în escrocherie.

În ciuda faptului că este pe fugă – sau posibil moartă – Ignatova este urmărită de McAdam, care îi îndeamnă pe alții să se alăture procesului ei pentru victimele OneCoin, după ce a obținut cu succes o înghețare globală a activelor lui Ignatova la începutul acestei luni.

McAdam spune că victimele au acum „mai multe șanse decât au avut vreodată” de a recupera bani, în ciuda absenței lui Ignatova, ordinul de înghețare oferindu-le „o șansă de a revendica ceea ce am pierdut”.

Se pare că chiar și producătorii de la Hollywood ar fi interesați. Jen McAdam a găzduit-o pe Kate Winslet venită să afle mai multe despre o înșelăciune cripto devastatoare.

(Citește și: Un influencer care a murit la doar 15 ani urmează să fie canonizat de Biserica Catolică. El va deveni primul „sfânt milenial”)