SAVI, o boală genetică rară, ar putea oferi soluții în lupta cu COVID-19. Anunțul specialiștilor din Franța

Publicat: 24/04/2020 | 09:46

Specialiștii de la Institutul de Sănătate şi Cercetări Medicale (INSERM) din Franţa au ajuns la concluzia că organismul uman reacționează în cazul formelor severe de COVID-19, asemănător ca și în cazul SAVI – vasculopatie infantilă asociată cu gene stimulatoare de interferon (STING), o boală genetică rară.

VEZI AICI: PACIENȚII INFECTAȚI CU CORONAVIRUS VOR BENEFICIA DE UN TRATAMENT CU PLASMĂ DE LA PERSOANELE CARE S-AU VINDECAT

Pacienții cu SAVI prezintă o mutație activatoare în gena STING, care are ca efect producerea excesivă de interferon (IFN) și de citokine inflamatorii precum IL-6. De asemenea, mutaţia duce la o infiltrare a celulelor imunitare, inclusiv a Limfocitelor B, în plămâni, imitând cumva o infecție virală respiratorie constantă. În mod clinic, această boală se caracterizează prin leziuni pulmonare și/sau cutanate, cu aspect similar degerăturilor sau, în forme extreme, cu cangrenarea extremităților”, a explicat Frédéric Rieux-Laucat, cercetător la Institutul Bolilor Genetice din Franţa, potrivit libertatea.ro.

S-a constatat că aceste leziuni care seamănă cu degerăturile, pot apărea şi la unii pacienți cu COVID-19. “Prin urmare, se pare că răspunsurile antivirale ale pacienților cu o formă severă de COVID-19 au caracteristici comune cu cele ale pacienților cu SAVI”, a mai spus Frédéric Rieux-Laucat.

UIMITOR. Medicul din Romania care a reușit să se trateze singur de COVID-19 și a ajutat alte 400 de persoane să se vindece. Iată ce a folosit

În concluzie, pornind de la această observație, o echipă de la Institutul de Boli Genetice din Franţa colaborează cu medicii spitalului Cochin din Paris, pentru tratarea pacienților cu COVID-19 şi toate informaţiile care există până acum despre SAVI vor fi folosite în lupta cât mai eficientă împotriva formelor severe ale noii boli virale.

Rezultatele, în câteva săptămâni

Probele de sânge prelevate de la pacienţii cu COVID-19 sunt analizate de specialiştii în boli genetice, pentru o caracterizare în detaliu a celulelor imunitare implicate, precum și a nivelului de citokine produse de organism.

În câteva săptămâni, am putea fi în măsură să stabilim modificările la nivelul diferitelor molecule imunoreglatoare, precum şi la nivelul celulelor imunitare, care ar constitui riscul de complicație. Acest lucru ar putea duce, de asemenea, la perspective terapeutice personalizate”, a anunţat Frédéric Rieux-Laucat.

NU RATA: OZONOTERAPIA, EFICIENTĂ ÎN LUPTA CU COVID-19. ANUNȚUL FĂCUT DE MARIANNO FRANZINI, MEDIC SPECIALIST ÎN ITALIA. “VIRUSUL NU REZISTĂ!”

Există deja multe medicamente disponibile pentru a influenţa căile moleculare mediate de aceste citokine, precum cele ale IFN sau IL-6 (interleukina- 6).

Totul despre SAVI

SAVI este o boală genetică rar, mai mică de 1 caz la un 1.000.000 de locuitori. Cei afectaţi au inflamații anormale în întregul organism, în special la nivelul pielii, vaselor de sânge și al plămânilor.

VEZI AICI: AU GĂSIT LEACUL PENTRU CORONAVIRUS? TERAPIE CU PLASMĂ PENTRU TRATAREA PERSOANELOR INFECTATE CU COVID 19 ÎN MEHEDINȚI

Persoanele cu SAVI au febră recurentă de grad scăzut și ganglioni umflați. Pot apărea boli inflamatorii pulmonare ce duc la formarea țesutului cicatricial în plămâni (fibroză pulmonară) și la dificultăți de respirație.

Răzvan Scarlat
Răzvan Scarlat este redactor la site-ul CANCAN.RO, care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A avut prima tangență cu presa la vârsta de 23 de ani, când a început să scrie pentru fanatik.ro. Apoi a semnat articole pentru GOOOLSPORT și ZIUANEWS.RO. ... citește mai mult