Savantii romani si-au adus aportul la multe dintre cuceririle stiintei si tehnicii din ziua de azi, dar de multe ori, inventiile lor au ramas uitate, pentru ca nu au fost promovate ori n-au avut bani sa-si scoata brevetele.
Putina lume stie, de exemplu, ca un inginer roman a inventat un CD care poate imagazina o uriasa cantitate de date, de 205 ori mai mult decat pe un blueray de 50 GB!
Fizicianul lucreaza pe platforma de la Magurele, la Institutul de Fizica Atomica, se numeste Eugen Pavel si a realizat un CD-Rom pentru sistemele informatice cu o capacitate uriasa: nu mai putin de 10.253 GB, capacitate care nu poate incapea pe nici un suport din lumea aceasta!
Astfel, pe 5 astfel de CD uri ar putea fi stocata intreaga Biblioteca a Academiei Romane, iar informatiile ar putea rezista… 5.000 de ani!!! In noiembrie 1999, inventia sa a fost premiata cu medalia de aur la Salonul Mondial al Inventiilor „Bruxelles Europa”, iar autorul doreste cu orice pret producerea de serie in Romania. Dar forurile din Romania intarzie la nesfarşit formalitatile. Tehnologia Hyper CD-ROM a castigat medalia de aur la a 48-a Expozitie Internationala de Inovatii, Cercetari si Noi Tehnologii ‘Eureka’ – Brussels, iar capacitatea sa de stocare este de 15.000 de ori mai mare ca a unui CD de 700 MB!
Inventatorul Constantin Pascu a construit un aparat care purifica aerul in spatiile de locuit, in anul 2.000. Acesta distruge bacteriile din aer, retine praful şi fumul de tigara, atmosfera devenind „ca in salina sau pe litoralul marin”.
Primul tratat despre edemul cerebral
Mai departe, inginerul. Petrache Teleman a obtinut medalia de aur şi medalia de argint şi inca patru premii la salonul de inventica EURECA de la Bruxelles din 2003, pentru inventiile sale ECOPIERA şi MOPATEL – materiale ecologice de constructii – dar inventiile nu au fost valorificate nici in ziua de astazi.
Trecand la domeniul medical, prof. Ştefania Cory Calomfirescu a primit medalia de aur a mileniului din partea Universitatii Cambridge (ian. 2001), fiind aleasa şi in Consiliul Director al prestigioasei institutii britanice. Posesoare a doua certificate de inovator, autoare a 8 tratate de neurologie, şefa Clinicii de Neurologie din Cluj Napoca este primul medic din lume care a scris un tratat despre edemul cerebral. in plus, medicul roman a primit şi medalia de onoare a mileniului din partea Institutului Biografic American, fiind numita şi in conducerea acestei unitati.
Dr. Maria Georgescu, eleva profesorului Ana Aslan şi director al institutului cu acelasi nume, a avut o serie de pacienti celebri: Charlie Chaplin, Leonid Brejnev, Iosip Broz Tito, J.F. Kennedy, Charles de Gaulle, presedintii Suharto si Ferdinand Marcos, generalul Augusto Pinochet (1993), printul Agacan, contele Olivetti, contesa Zwarowskzy, etc.
Elevii romani, cei mai buni matematicieni
La olimpiada internationala de matematica de la Washington (iulie 2001), elevii romani au obtinut o medalie de aur, doua de argint şi trei de bronz. Ei sunt din Galati, Arad, Valcea şi Constanta. Participarea la olimpiade internationale de matematica si fizica: 500 de elevi din 83 de tari… Mihai Manea, medaliatul cu aur (din Galati ) avea, la 18 ani, un palmares impresionant: medalii de aur timp de trei ani consecutiv la internationale şi Balcaniada. Fireşte, el a fost „racolat” imediat de americani, optand pentru Universitatea din Princetown (SUA).
Stefan Cosmin Buca, Maria Popa si Mihai Ivanescu au fost nominalizati, in vara anului 2001, pentru Premiul Nobel de catre institutii din SUA! Primul a fost student laEconomie, ulterior, a plecat in SUA cu o bursa acordata de catre Fundatia „SOROS”. Candidatul la premiul Nobel detine doua atestate obtinute de la Cambridge. Ceilalti doi participa la programe in colaborare cu NASA.
Elena Niculescu