Satul părăsit din Apuseni care atrage români ca un magnet: „Copiii cresc în mijlocul naturii”

Publicat: 15/08/2024 | 14:42

Acesta este locul din România în care turiștii vin pe bandă rulantă! Satul din Apuseni atrage români ca un magnet. Este vorba despre o localitate izolată, aflată la limita județelor Hunedoara și Alba. Din ce în ce mai multe familii de tineri s-au mutat aici. Iată despre ce sat este vorba!

Satul Tomnatec din Hunedoara este pe cale să renască. Din ce în ce mai multe familii de tineri s-au mutat aici, cu scopul de a începe o nouă viață. Atestat încă din jurul anului 1.500, satul rămăsese aproape pustiu, până de curând, când oamenii au ales să numească „acasă” acest colț de rai.

Mai multe familii de tineri au ales să se stabilească aici, în satul Tomnatec, care este izolat de pădurile de la limita județelor Hunedoara și Alba. Din ce în e mai mulți români rămân impresionați de frumusețea aparte a acestui loc, dar și de aerul curat și de pământul roditor de pe dealurile din zonă.

„Am venit familia mea și a surorii mele și ne-am instalat aici, la Tomnatec. Este un loc în care ne putem crește copiii, în mijlocul naturii. Pământul este bun pentru că se pot cultiva orice legume aici, nu trebuie să le luăm din supermarketuri. Este semnal, ne-am tras apă, iar drumul până la Bulzeștii de sus a mai fost reparat în ultimii ani, astfel că este cât de cât accesibil”, a mărturisit Cristina, o tânără care a ales să se mute cu familia sa în satul Tomnatec, fiind originară din județul Teleorman, potrivit adevărul.ro.

Citește și: George s-a mutat în Italia, după ce și-a cumpărat o casă cu doar 1 euro în Sicilia. Cum arată locuința, de fapt

Tot mai multe familii aleg să se mute la țară

Mai mult, pe unul dintre dealurile din sat a fost înființată o mică biserică adventistă, acolo unde noua comunitatea din Tomnatec pare să se închege.

Există mai multe persoane care au o poveste asemănătoare cu cea a Cristinei. Familiile de tineri au ales să cumpere gospodării vechi, care de mai mulți ani erau părăsite. Au restaurat casele pitorești, cu acoperișuri de stuf, și au început să numească acest colț de rai „acasă”.

De cele mai multe ori, oamenii vin în Tomnatec în timpul verii, dar cu toate acestea există din ce în ce mai mulți tineri care sunt din ce în ce mai tentați să rămână definitiv în sat. În prezent, locatarii originari din Tomnatec pot fi numărați pe degete. Printre familiile care s-au stabilit recent aici, doar un fost pădurar și soția sa, amândoi vârstnici, nu au părăsit vreodată satul.

Biserica din Tomnatec datează din secolul al XVIII-lea

De asemenea, în sta se poate remarca o biserică ridicată în secolul al XVIII-lea. Abia anul acesta, lăcașul de cult a fost pentru prima dată reparaT, după decenii în șir în care a fost aproape părăsită.

Biserica din Tomnatec a fost lăsată în voia sorții timp de decenii întregi, fiind aproape părăsită. În aprilie 2024, un grup de voluntari a încercat să facă tot posibilul pentru a o readuce la viață. Au făcut curățenie generală, de la măturatul prafului dens de pe podelele și mobilierul bisericii,până la a tăia de la rădăcină buruienile care acoperiseră pereții.

Sursă foto: Facebook

„Drumul Iancului a dus din nou împreună tinerii veniți din București, Giurgiu, Timișoara și județul Arad la Biserica de lemn din Tomnatecul de Sus (Comuna Bulzeștii de Sus), unde cu ajutorul lui Dumnezeu au reușit să facă curățenie atât în interior cât și pe lângă biserică, totodată au improvizat soluții temporare pentru a opri ploaia să mai pătrundă în interiorul bisericii. Ne dorim să salvăm și să repunem în valoare această minunată biserică și vom face toate demersurile necesare pentru a reuși, așadar invităm pe toți cei care doresc să se implice, să vină alături de noi”, a dezvăluit Daniel Stanc, inițiatorul acțiunii, conform sursei citate anterior.

Citește și: Cum arată casa de la „ţară” a Danei Nălbaru? Are prispă şi lămpi solare. FOTO