România este plină de locuri de poveste, care mai de care mai interesant, mai pitoresc, mai neștiut. Gherdealul, un sat aproape părăsit, aflat la trei kilometri de centrul comunei Bruiu, din județul Sibiu, este unul dintre aceste locuri fabuloase, cu povești mirifice.
Faptul că au mai rămas atât de puţini oameni în acest colţ uitat de lume, a dus la o scădere a preţului caselor, care se vând foarte ieftin. ”Aici, o casă costă cam 20 – 24 de milioane de lei vechi. N-a mai rămas mare lucru din ele. Oamenii au plecat, mânca-i-ar amarul”, spune o femeie despre satul în care locuieşte.
Casele și turla bisericii săsești se văd de departe, de pe drumul pietruit care șerpuiește spre cătunul aproape pustiu. Până în urmă cu 20-30 de ani satul avea câteva sute de locuitori, sași și români. Sașii au plecat în Germania, românii i-au urmat ori s-au mutat la oraș.
De pildă, în ultimul sfert de secol nu a mai existat nicio nuntă aici. Gherdealul a început să decadă odată cu plecarea sașilor, în anii ’90… „Pe atunci era un sat frumos și bine populat. Sașii au plecat în Germania sau în Austria, cei care au rămas și-au făcut un rost pe la oraș. Acum este aproape pustiu și cei mai mulți locuitori au peste 60 de ani. “, povestește primarul din Bruiu, Emil Gherghel, citat de lumeasatului.ro.
Gurtlen este denumirea germană a satului de la marginea judeţului Sibiu. Aici erau, în urmă cu treizeci de ani, două școli, o grădiniță, cooperativă și peste 100 de case semeţe şi îngrijite nemţeşte. Majoritatea sunt acum nişte ruine sumbre.
Majoritatea celor rămași în comuna uitată de lume au copiii şi nepoţii în Germania sau în Austria. Aceștia se întorc, din când în când, la Gherdeal, mai ales vara, iar atunci satul renaşte, ca-n vremurile de demult.
Sursa foto: ziarulactualitatea.ro, pexels.com