Un sat din România a ajuns să facă parte din top 50 cele mai murdare localități din întreaga lume! Este vorba despre Ojdula, satul de reședință al comunei cu același nume din județul Covasna, Transilvania, România. Ca poziționare, se află în partea de est a județului, în Depresiunea Târgu Secuiesc, la poalele vestice ale munților Vrancei. Cum a ajuns să fie viral la nivel mondial?
România a ajuns să fie cunoscută și într-un top mondial privind cele mai murdare localități. Un sat din țară noastră este pe locul 44 din 50, într-o clasificare făcută pe internet, care a devenit virală. Este vorba despre satul Ojdula, din județul Covasna, Transilvania, România. Se află la poalele munților Vrancei, în Depresiunea Târgu Secuiesc. Are o populație de aproape 3.500 de locuitori. În anul 2022, potrivit unui studiu realizat de compania străină IQAir , satul Ojdula se număra printre cele mai poluate localități nu doar din România, ci de pe tot continentul.
Studiul realizat de specialiștii de peste hotare s-a raportat și în privința concentrației anuale de particule în suspensie, nu doar a numărului de locuitori. Există o mare posibilitate și ca satul Ojdula să facă parte din topul celor mai murdare localități din lume, tocmai din cauza faptului că este poluat. O altă localitate de la noi care a stat prost la capitolul calitatea aerului este Sântana de Mureș, urmată de Ojdula, apoi de Cluj-Napoca, notează livescience.com.
@worldfactsofficial Top 50 Dirtiest Cities in World 🌍 #countries #geography #country #flag #rank #fyp #foryou ♬ judas – kpopvrycs
În topul clasamentului se află Lahore, o localitate din Pakistan, despre care se spune că este cea mai poluată din lume, dar și cea mai murdară. Raportul IQAir a arătat că orașul din Pakistan a avut cea mai proastă calitate a aerului în anul 2022. Pe locurile 2 și 3 s-au clasat Hotan din China, urmat de o suburbie din Delhi, India.
În topurile de anii trecuți se regăseau mai multe orașe din China, însă cu timpul, autoritățile de acolo au implementat tot felul de politici pentru păstrarea curată a aerului. În China, în ultimul deceniu s-a înregistrat o scădere dramatică a poluării aerului. În Delhi, spre exemplu, se fac presiuni pentru a crea lacuri artificiale care să ajute la reducerea poluării.