Satul ascuns printre pădurile din România i-a răvășit pe turiștii străini. Comoara de nepretuit care se află în micuța așezare din Transilvania
Satul Sibiel este situat la 24 de kilometri de Sibiu și este adăpostit la poalele munților. Nu mulți sunt românii care se înghesuie să viziteze locul, dar străini din întreaga lume plătesc sume bune pentru a vedea acest colț de lume desprins parcă din basme.
Satul este atestat documentar din anul 1384, dar apare în acte locale încă din secolul al IV-lea. În decursul istoriei, a evoluat continuu, ajungând la punctul în care este astăzi, un loc emblematic care păstrează tradiția vie. Potrivit datelor comunicate de către Primăria Orașului Săliște, doar 450 de locuitori stau în acest sat pe timp de iarnă, dar număru se dublează pe timp de vară datorită turiștilor.
Printre obiectivele turistice care pot fi găsite aici, se numără muzeul de icoane pe sticlă Pr. Zosim Oancea, ce cuprinde cea mai mare colecție de icoane din Ardeal. Un alt obiectiv inedit este Biserica „Sfânta Treime” care datează din sec. XVIII și are un decor pictat sub care sunt adăpostite icoane de sticlă și lemn.
Monumentul Eroilor Români, relicvă a spiritului de jertfă, crucea din lemn cu incizii ornamentale ridicate în amintire eroilor care și-au pierdut viața în războiul de independență, se găsesc tot aici. În anul 1887, a fost construită și o biserică aici, dar a fost dărâmată și restaurată ulterior, abia în anul 1960.
Printre personalitățile năsute în satul Sibiel, se numără: Andrei Oțetea (istoric și academician), Moise Măcinic (preot), Nicolae Petra (scriitor) și Gheorghe Hența (delegat în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1989).
(CITEȘTE ȘI: Satul din România care este unic în lume. Turiști de pe întreg mapamondul vin să-l viziteze)
De ce aleg turiștii să viziteze acest sat din România
Străinii care aleg să vină în satul din Sibiu o fac nu doar pentru peisajul dat de natură, ci și pentru muzeul de icoane pe sticlă Zosim Oancea, situl rural Sibiel, troița din Sibiel, căminul cultural și casele de lemn în stil tradițional.
Inclusiv Prințul Edward, duce de Kent, a vizitat Sibiel în anul 2012. Primirea sa oficială a fost făcută de către primar, cu sare și pâine. Ulterior, alteța sa a mers să viziteze Muzeul de Icoane pe sticlă care este unic în Europa. Pe durata vizitei sale, a primit și o potcoavă de la un atelier tradițional de fierărie.
„E o mare bucurie pentru mine să fiu aici, mă bucur să fiu aici, mă bucur foarte mult că am vizitat biserica și muzeul. Vă mulțumesc mult”, a spus prințul Edward pe vremea aceea.
Vizita s-a terminat la o pensiune din localitate unde a primit bucate tradiționale, printre care se numără: telemea, brânză de burduf, sarmale cu mămăligă, vin și țuică de casă.
(CITEȘTE ȘI: Satul din România care a fost desemnat „Best Tourism Village 2022”. Se află chiar în inima Transilvaniei)