Sarmalele sunt poate cea mai apreciată mâncare tradițională de Crăciun. Fie că îți dorești sarmale moldovenești, ardelenești, cu afumătură, în foi de viță sau în foi de varză, iată cele mai bune rețete de sarmale
Sarmalele sunt un preparat românesc extrem de gustos pregătit de gospodine într-o mulțime de feluri. Așadar, poți alege cea mai gustoasă rețetă de sarmale care să se potrivească gusturilor tale.
Rețeta tradițională de sarmale este cea cu care nu dai greș niciodată la masa de Crăciun.
Varza se deface în foi, se spală, se lasă la desărat şi dezacrit, dacă e nevoie, apoi se curăţă de cotoare şi se aşază foile care arată cel mai bine pe un platou. Foile de varză care nu sunt potrivite pentru umplut, se toacă fideluţă.
Între timp, ceapa tocată mărunt se căleşte puţin într-o tigaie încinsă cu ulei, se adaugă orezul spălat bine în apă caldă şi scurs, se călesc împreună pentru 1-2 minute amestecând continuu. Se adaugă apoi 2-3 linguri pastă de tomate şi se stinge totul cu 1 pahar de apă. Acum se lasă să fiarbă descoperit până începe să se umfle orezul, iar sosul începe să scadeă. Se lasă la răcit, iar apoi această compoziție se amestecă bine cu carnea tocată, sare, piper, cimbru, boia dulce.
Se umple fiecare foaie de varză cu câte o linguriţă de compoziţie şi se rulează uşor sarmalele, astfel încât să nu se desfacă la fiert.
Varza tocată mărunt se amestecă bine cu o lingură ulei, cu restul de pastă de tomate şi condimentele.
ntr-o cratiţă cu fundul mai gros, se aşază mai întâi un strat de varză tocată, apoi se aranjează sarmalele în straturi, lăsând la mijloc un gol circular, care se umple cu varză tocată.
Deasupra se presară varză tocată. Se toarnă 2-3 pahare cu apă încălzită, se acoperă cratiţa cu un capac potrivit şi se pun la fiert la foc mic. Sarmalele în foi de varză murată se lasă câteva ore, răsucind din când în când cratiţa, ca să nu se prindă sarmalele de fund şi să se afume. Când sunt fierte, sarmalele se dau la cuptor să se rumenească frumos.
Se separă frunzele de pe varză murată și se clătesc cu apa. Ceapă se toacă mărunt și se călește în ulei, apoi se adaugă morcovul și ardeiul tăiate mărunt. Când ceapă devine transparența și morcovul se înmoaie, se adaugă bulionul și se mai țin pe foc câteva minute. Dăm tigaia deoparte și lăsăm legumele călite să se răcească.
Într-un bol mare se pune carnea tocată, orezul bine spălat înainte, apoi ingredientele călite și verdeață tocată, sare, piper, boia. Atenție, la adăugarea sării, foile de varză murată sunt deja sărate, așa că nu trebuie să exagerezi cu acest condiment. Compoziția se amestecă foarte bine și se pune câte o lingură de compoziție în fiecare foaie de varză și se împăturește.
Pe fundul oalei de lut în care urmează să fie fierte sarmalele se pun varză tocată, crenguțele rămase de la pătrunjel și mărar și foile de dafin. Apoi se adaugă sarmalele în straturi. Peste ele se toarnă apa și borș, cât să le cuprindă, apoi sucul de roșii. Oală se pune pe foc la intensitate mică pentru 1-2 ore. Dacă lichidul în care fierb sarmalele scade, se adaugă apa fierbinte. Sarmalele se gustă după prima oră de fierbere, apoi se mai verifică de câte ori crezi că este necesar.
Ceapa tocată se călește în ulei alături de orezul bine spălat înainte. Într-un bol mare se pune carnea tocată, peste care se adaugă ceapă și orezul călite înainte, se adaugă șuncă afumată tăiată cuburi, apoi sărea, piperul măcinat și boiaua. Foile de varză se spăla bine și în fiecare dintre ele se adaugă compoziție din plin. Sarmalele din Ardeal sunt mari și sățioase, așa că se pune multă compoziție în foi.
Într-un vas de lut se pune un strat de varză tocată, mărarul tocat mărunt, cimbrul și boabele de piper, apoi se așază în straturi sarmalele. După ce se pun toate sarmalele în oală se adaugă zeamă de varză și apa cât să le acopere. Oală se pune pe foc de intensitate medie la început, iar după primul clocot focul se da la mic. Sarmalele ardelenești se fierb circa două ore.
Se amestecă orezul fiert cu carnea tocată și cu ceapa tăiată mărunt şi condimentezi cu piper. Opăreşti varza şi desprinzi frunzele, apoi înfăşori sarmale. Tapetezi fundul ceaunului cu felii de slănină, pui piciorul de porc şi fleica tăiată bucăţi, apoi aşezi sarmalele. Pui pasta de ardei şi bulionul desfăcut cu puţină apă, apoi torni atâta apă cât să acopere sarmalele. Le fierbi la foc mic şi când sarmalele sunt fierte, pui sare şi piper după gust, apoi presari mărar tăiat mărunt şi adaugi smântână.
Citește și: PIFTIE DE PORC SAU DE CURCAN? 5 REȚETE DELICIOASE DE RĂCITURĂ
Se curăță morcovul, îl dăm pe răzătoarea mică şi tocăm ceapă. Punem într-o tigaie la încins câteva linguri de ulei şi apoi adaugăm morcovul şi ceapa. Se călesc, până când de înmoaie puţin, se adaugă jumătate de cană de apă şi toată cantitatea de pastă de tomate. După ce a fiert se adaugă şi condimentele. Acesta este sosul pentru sarmale care se va folosi şi la umplutura sarmalelor. Se amestecă carnea tocată cu orezul şi mărarul tocat, peste care vom adăuga sosul de sarmale.
Se amestecă bine toate ingredientele. Se adaugă apoi 2 ouă. Se condimentează după gust. Foaia de viţă de vie, opărită, se aşează cu nervurile în sus, adică partea netedă în palmă. Se pune din compoziţia pregătită şi le rulăm precum cele din foi de varză. Într-o cratiţă se aşează pe fund câteva foi de viţă, peste care se pun sarmalele împăturite. Se adaugă apă cât să acopere sarmalele. Se fierb cu capac la foc mic aproximativ 1 oră. Mai pot fi gătite şi la cuptor.
Varza dulce se opărește, în prealabil, în apă cu sare. Se alege carne mai grasă de porc (pulpă, costiţă, ceafă) şi se trece o dată prin maşina de tocat. Carnea tocată se amestecă cu orezul curăţat şi spălat în câteva ape, ceapa tăiată cubuleţe foarte mici, piperul, sarea, frunzele de dafin tăiate mărunt şi 100 ml de apă.
E foarte important adaosul de apă în umplutură. Foile de varză se taie selectându-se bucăţile în care carnea poate să fie împachetată. În mâna stângă se pune foaia de varză, aproape de încheietura mâinii se aşează puţină carne şi se rulează foaia de varză cu mână dreaptă.
Sarmalele se fierb în recipiente mari tapetate cu foi de varză, în care se dispun concentric, în straturi succesive în formă de melc. Peste ultimul strat de sarmale se pun apă (în aşa fel încat să acopere sarmalele), pastă de tomate şi două linguri de untură (ulei).
Afumătura se aşează printre sarmale, la fel şi mărarul, foile de dafin şi cimbrul. După ce au dat în primul clocot, sarmalele sunt lăsate să fiarbă la foc mic timp de 2 ore.
Atunci când pregătești amestecul din care vei face sarmalele nu adaugă foarte mult orez sau multă ceapă, pentru că gustul final să nu fie predominant de ceapă. Cel mai indicat ar fi să pui o ceșcuță precum cea în care servești cafeaua plină cu orez la un kilogram de carne. De asemenea, la aceeași cantitate de carne, nu ar trebui să pui mai mult de două-trei cepe potrivite, tăiate mărunt.
Timpul de fierbere este şi el important. Când aşezaţi sarmalele în oală puneţi pe fundul vasului foi de varză ca să nu se prindă. Mai puneţi puţină varză tocată şi între rândurile de sarmale pentru ca acestea să rămâne întregi şi să le scoateţi mai uşor când le serviţi. Le puteţi fierbe pe aragaz sau le puteţi face în cuptor.
Sarmalele cele mai gustoase sunt cele în oală de lut la cuptor. Vasele din lut păstrează mult mai bine aromele. Când le puneţi fiert turnaţi apă doar cât să le acopere puţin şi spre final puteţi pune şi suc de roşii pentru o culoare mai apetisantă. Gustaţi varza de deasupra din când în când. Dacă este fiartă sunt gata şi sarmalele. În mod normal sarmalele trebuie să fiarbă cam trei ore, dar depinde de varză şi de aceea este bine să gustaţi
100 de grame de sarmale de porc conțin aproximativ 190 de calorii, așa că persoanele care sunt la dietă hipocalorică nu ar trebui să exagereze cu acest delicios preparat. Sau măcar să nu-l combine cu pâine sau smântână.
Calorii 189
Proteine 8.4
Lipide 12.2
Carbohidrati 10.7
Fibre 0.7
Se pregătesc foile de varză ca pentru sarmalele normale și se pot lăsa câteva ore în apă sărată dacă sunt prea sărate. Granulele de soia se pun într-un vas și se toarnă pe eșe aă clocotită, în care se lasă la înmuiat 30-40 de minute. Se curăță legumele și se toacă mărunt împreună cu pătrunjelul, iar morcovul se dă pe răzătoare. Puneți toate legumele într-o cratiță, adăugați uleiul și soia și căliți-le în jur de 10 minute amestecând mereu. Când s-au înmuiat legumele adăugați orezul (spălat în mai multe ape) și trei linguri de bulion.
Mai lăsați pe foc 3-4 minute, se adaugă la compoziție sare și piper după gust, apoi lăsați-o la răcit. Apoi se ia foile de varză murată, se pune câte o lingură de compoziție și se rulează, introducând capetele în interiorul sarmalelor. Se acoperă funul unei oală (de lut) cu cotoare și varză tocată și apoi se așază sarmalele una lângă alta, iar printre ele puneti cateva frunze de dafin. Dizolvați ultima lingură de bulion într-un litru de apă fierbinte și turnați peste sarmale. Acoperiti cu varză și cu capac și dați oala la cuptor trei ore la 180 grade. Opriți cuptorul și lăsați oala în cuptor măcar câteva ore.
Pui pe foc o oală cu doi litri de apă și cu puțină sare și o lași până dă în clocot. Se adaugă soia și se lasă acolo până se umfle, iar apoi se scurge de apă. Se curăță ciupercile și se toacă mărunt, la fel și ceapa, morcovii se dau pe răzătoare și se pune într-o cratiță uleiul la încins. Se pun în ulei mai întâi ciupercile, iar apoi se adaugă treptat, ceapa, morcovul, orezul, soia, sarea, cimbrul și piperul, iar la final se toarnă și ceașca de apă. Se mai lasă un pic până se umflă și orezul puțin, iar când e gata se adaugă verdeața tocată.
Se ia de pe foc și se lasă la răcit. Apoi se iau frunzele de varză murată și începi să le umpli cu amestecul din cratiță și le împachetezi.Într-o oala se pune puțină varză tocată și puțin ulei și se așază sarmalele una lângă cealaltă. Se adaugă și o cană de suc de roșii sau bulion amestecat cu puțina sare, se completeaza cu apă si se pun la fiert, la foc potrivit. Se reduce focul când sarmalele au început să fiarbă.