Sărbătoare mare pentru toţi credincioşii! Sfinţii Petru şi Pavel, marcaţi cu cruce roşie în calendar. Ce trebuie să faci azi
Data de 29 iunie aduce o sărbătoare importantă pentru Biserica Ortodoxă. În această zi se sărbătoresc Sfinții Petru și Pavel, cei mai cunoscuți Apostoli ai lui Iisus Hristos. Sărbătoarea vine la finalul unui post de aproximativ două săptămâni și este marcată cu cruce roșie în calendar.
Sfinții Petru și Pavel sunt ocrotitorii neamurile, ei fiind cei care au propovăduit cel mai mult învățăturile lui Iisus. Sfântul Petru a propovăduit Evanghelia în Ierusalim, Iudeea și Antiohia, iar mai apoi și în alte regiuni îndepărtate. Sfântul Petru a fost răstignit în capitala Imperiului Roman, cu capul în jos, pentru a se deosebi de modul de răstignire al lui Iisus.
Sfântul Pavel a propovăduit și el învățăturile lui Hristos și a înființat numeroase comunități creștine. El a murit la Roma, în aceeași zi cu Petru, prin decapitare. Este recunoscut pentru faptul că a predicat Evanghelia mai ales păgânilor. (CITEȘTE ȘI: CELE MAI FRUMOASE MESAJE, SMS-URI ȘI URĂRI DEOSEBITE DE SFINŢII PETRU ȘI PAVEL. LA MULŢI ANI, ÎN IMAGINI ȘI VIDEO. FOTO)
Sfinții Petru și Pavel mai sunt considerați și ocrotitori ai sistemului penitenciar din România, pentru că și ei au fost în temniţă, fiindcă L-au mărturisit pe Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu. Cei doi sfinţi sunt ocrotitori ai celor lipsiți de libertate.
Tradiții și obiceiuri de Sfinții Pentru și Pavel
Sărbătoare Sfințiilor Petru și Pavel aduce numeroase tradiții și obiceiuri în cultura populară. În această zi, oamenilor le este interzis să muncească atât la câmp, cât și în gospodărie, pentru că este o zi dedicată cinstirii sfinților și odihnei. De asemenea, în această zi se dă de pomană pentru cei morţi, iar femeile trebuie să ofere vecinilor şi săracilor mâncare gătită, dar şi vase de lut pline cu apă.
Se mai spune că femeile nu au voie să mănânce mere în această zi pentru a nu supăra persoanele în vârstă și pentru a avea prosperitate. Tot astăzi, nu este bine să fie scuturați merii și muncite ogoarele. (VEZI ȘI: CREŞTINII INTRĂ ÎN POSTUL SFINŢILOR PETRU ŞI PAVEL. DE CE ESTE EXTREM DE IMPORTANT SĂ ŢII ACEST POST)
O tradiție veche spune că privighetorile și cucul nu mai cântă începând din ziua în care sunt cinstiți în Biserică Sfinții Petru și Pavel și dacă astăzi va polua înseamnă că nucile și alunele vor avea viermi. Iar în ziua prăznuirii Sfințiilor Petru și Pavel, oamenii pistruiați trebuie să se spele pe față cu apă la miezul nopții, atunci când cântă cocoșul, pentru ca aceștia să nu se mai înmulțească