Va fi sărbătoare mare în România pe 1 octombrie! De ce nu este bine să îți tunzi părul în această zi? De unde a pornit această tradiție, dar și de ce obiceiuri țin cont credincioșii? Superstițiile care ar atrage norocul, protecția divină și binecuvântarea. Ce simbolizează, de fapt, podoapa capilară?
Pe în octombrie se sărbătorește Acoperământul Maicii Domnului. Aceasta amintește de o minune care a avut loc în secolul al X-lea, chiar pe vremea unui asediu al Constantinopolului. Există multe tradiții și obiceiuri speciale de care credincioșii țin cont cu sfințenie.
Această sărbătoare comemorează arătarea Maicii Domnului într-o biserică din Constantinol, dar și acoperirea poporului cu un văl protector.
O superstiție veche subliniază că nu este bine să îți tunzi părul când se sărbătorește Acoperământul Maicii Domnului. Motivul? Podoaba capilară este considerată un adevărat simbol al forței spirituale, a sănătății și vitalității.
Cu atât mai mult, această superstiție ar fi plecat chiar de la ideea că părul ar reprezenta o legătură dintre Dumnezeu și om. Nu este recomandat să te tunzi pentru că se crede că s-ar putea atrage ghinionul ori chiar pierderea protecției oferite de Maica Domnului.
Citește și: Țara care a mutat Crăciunul pe 1 octombrie. De ce au luat autoritățile această decizie
Ziua de 1 octombrie este una specială pentru credincioși, cu o mare încărcătură spirituală, așa că este potrivită pentru rugăciuni puternice.
Se crede că această sărbătoare aduce sănătate, bucurie și alungă nenorocirile. Este o zi în care mamele se pot ruga pentru binele copiilor, dar și un prilej de rugăciune pentru femeile care își doresc să își întemeieze o familie.
Mulți credincioși sunt de părere că fetele tinere pot atrage în această zi sufletul pereche, bărbatul alături de care vor sta o viață întreagă.
Nu se fac treburi grele în ziua Acoperământului Maicii Domnului. Cei ce se odihnesc cu această ocazie ar putea atrage protecție divină și binecuvântare. Mulți credincioși consideră că va fi o iarnă grea dacă plouă pe 1 octombrie.
Citește și: Pensionarii născuți în acești ani primesc pensii cu 400 de lei mai mici. Vezi calculul complet