Deși suntem obișnuiți să privim Italia ca pe o destinație de vacanță, noi statistici dezvăluie o realitate sumbră. Unul din zece locuitori trăiește în sărăcie lucie acolo, un nivel fără precedent în ultimii zece ani. Printre cei afectați se numără mii de români.
De două decenii, Cristi Danciu își are căminul pe peninsulă, iar ultimii ani au fost cu adevărat dificili pentru el. Soția sa a rămas fără locul de muncă din cauza impactului pandemiei, ceea ce l-a forțat să caute un al doilea loc de muncă, relatează jurnaliștii de la observatornwes.ro
„În timpul săptămânii lucrez opt ore. La sfârşitul săptămânii ajung şi la 14 ore de muncă. Sunt muncitor calificat, pe utilaje. Al doilea serviciu e în pizzerie, seara”, a povestit românul.
Prețurile alimentelor au crescut cu 9% în Italia în ultimul an. Costurile pentru transport și medicamente sunt și ele în creștere, determinând oamenii să renunțe la achiziționarea oricărui lucru care nu este esențial.
„Nu prea ne putem permite vacanţe, e foarte greu. Mergem poate da, poate nu, o dată pe an acasă”, a mărturisit Cristi Danciu.
Citește și: OUĂLE PE CARE NU TREBUIE SĂ LE CUMPERI NICIODATĂ DIN MAGAZIN! NU CONTEAZĂ CĂ SUNT PROASPETE
În aceste circumstanțe, atât localnicii cât și emigranții solicită din ce în ce mai des ajutorul din partea statului sau al organizațiilor caritabile.
Potrivit informațiilor obținute de Observator, cel puțin trei din zece familii de emigranți se confruntă cu dificultăți în asigurarea traiului de zi cu zi, în timp ce doar șase din 100 de localnici se află într-o situație similară. Mai mult, autoritățile sunt îngrijorate de faptul că sărăcia afectează aproximativ un milion și trei sute de mii de copii și adolescenți.
Printre oamenii care încearcă să-i ajute pe cei care se află în nevoie se află Margareta Manu. Românca se ocupă de una dintre organizaţiile caritabile care, în fiecare lună, ajută 300 de sărmani. Mai exact, femeia este responsabilă de alimente în asociația Caritas din Bologna.
„Majoritatea sunt români pentru că centrul Caritas este plasat la biserica românească, dar avem şi ucraineni. Persoanele sunt destul de tinere, doar şi-au întemeiat o familie, nu se ajung cu banii. Avem şi o parte bună de italieni, la fel, care nu au venituri suficiente”, a dezvăluit femeia, conform sursei citate.
Aproape şase milioane de persoane se confruntă cu această realitate în Italia – trăiesc în sărăcie extremă: nu își permit medicamente, chirie sau cumpărături zilnice. Sărăcia tot mai profundă a început să afecteze țara după ce guvernul de la Roma a desființat un program de subvenții care beneficia în jur de un milion de familii.