Chimicale. Evitati „substantele care seamana cu mancarea” sau alimentele care contin mai mult de 5 ingrediente Nutritionistul american Michael Pollan a intocmit o serie de reguli de aur pentru cei care doresc sa manance sanatos si sa evite conservantii, colorantii etc. Mona Bica In secolul XXI, cand vine vorba despre mancare, tot mai multi oameni par ca au o obsesie nesanatoasa pentru mancarea sanatoasa. Potrivit expertului in nutritie Michael Pollan tot ceea ce ati invatat despre hrana s-ar putea rezuma in cateva cuvinte. „Mancati mancare, nu prea multa, in special vegetale”. Cercetatorul subliniaza ca prin „mancati mancare” se refera la hrana adevarata – legume, fructe, cereale, peste, carne si evitarea „substantelor care seamana cu mancarea”.
1. Nu mancati nimic din ce strabunica voastra nu ar recunoaste ca mancare. „iaurturile in diverse recipiente sofisticate, cu mai mult de 15 ingrediente, nu mai sunt iaurturi”, este de parere Pollan. 2. Nu mancati ceva care are mai mult de cinci ingrediente, sau ingrediente pe care nu le puteti pronunta. 3. Feriti-va de zona cu produse refrigerate a supermarketului, incercati sa ajungeti la fructele si legumele proaspete, nu la cele congelate, conservate, uscate etc. 4. Nu mancati nimic din ce nu se strica. „Cu exceptia mierii poate”, declara Pollan, care face referire la alimentele cu termen de garantie urias, pline de E-uri. 5. Conteaza cum mananci, nu numai ce mananci. „Ridicati-va mereu de la masa cu putin timp inainte sa va saturati. In multe culturi se spune ca trebuie sa va opriti din mancat inainte sa fiti satui. Germanii spun de exemplu „leaga sacul la gura pana nu se umple de tot”, sustine Pollan. 6. Mancati asa cum o faceati poate in copilarie, cu familia, in mod traditional, la masa din sufragerie sau din bucatarie. Mancati la ore regulate, nu la TV si fara gustari si snacksuri, covrigei, chipsuri etc. intre mese. 7. Incercati sa nu va cumparati mancare din acelasi loc de unde cumparati si benzina, mai ales ca in cele mai multe cazuri este vorba despre snacksuri sau fast food. Peste 20% dintre cei care fac asta mananca in masina, in graba, intr-o pozitie incomoda pentru stomac si fara sa se spele pe maini inainte.