Șapte morminte, vechi de peste 3.500 ani, au fost descoperite de arheologi în apropierea orașului Iași, în urmă cu doar câteva zile. Relicvele funerare se află într-un tumul aflat la vest de intravilanul actual al urbei Târgu Frumos.
Concret, în perioada 12-17 octombrie 2020, o echipă de cercetători și specialiști au scos dim pâmânt cele șapte morminte vechi de peste trei milenii.
Citește și: Icoană, „maltratată” de reprezentanții unei biserici. Ce au putut să îi facă unui sfânt. FOTO
„Săptămâna trecută, prin decapare mecanică, în straturi de câte 10 centimetri, sub atenta îndrumare și supraveghere a specialiștilor din colectiv, și manual, la corectarea profilurilor și exploatarea complexelor funerare, efectuate de arheologi și un antropolog, în sectorul vestic al monumentului funerar, dispersate în suprafață, au fost descoperite și investigate exhaustiv 7 morminte, dintre care șase inhumații și un cenotaf”, a precizat, în exclusivitate pentru BZI, arheologul și istoricul Sergiu Constantin Enea.
Fără nici urmă de îndoială, descoperirea este una dintre cele mai importante făcută în ultimii ani în România și aduce informații esențiale pentru cercetarea trecutului acestor meleaguri de acum câteva milenii.
Monumentul are înălțimea de 2 metri și diametrele istorice de 40 x 36 metri, pe direcțiile Nord/Sud – Est/Vest, care a fost extins ca urmare a lucrărilor agricole, până la dimensiunile de 60 x 50 metri. Acesta este aflat la vest de intravilanul actual al orașului Târgu Frumos, care a fost, în Evul Mediu, și movilă de hotar a moșiei acestei localități.
„Obiectivul declarat al cercetării a fost de a completa caracteristicile și a realiza corecta încadrare crono-culturală a acestui monument funerar complex, cercetat anterior, în condiții și prin mijoace specifice, în anii 2018-2019, când au fost efectuate studii geomorfologice și istorice, precum și scanarea magnetometrică și investigarea arheologică a sectorului estic al movilei, în care fuseseră descoperite 5 morminte de inhumație: toate datate relativ și larg între sfârșitul Bronzului timpuriu și cel târziu (secolele XXVII-XIV î. Chr.) și au fost decelate cele 5 mantale (etape de construcție și extensie), dispuse diferit în planimetria movilei”, a mai precizat prof. dr. Sergiu Constantin Enea, potrivit aceleași surse.
Nu rata: De ce au fost trimise mai multe mesaje Ro-Alert? Răspunsul oficial de la IGSU
( Sursa imaginilor din GALERIA FOTO – BZI.ro)