Sportul este afectat de sancțiunile internaționale, stabilite de lumea democratică în urma invadării Ucrainei de către trupele Moscovei. Organizatorii mai multor competiții internaționale au decis ca rușii, dar și belarușii, al căror președinte sprijină atacurile lui Vladimir Putin, să nu mai aibă dreptul să concureze sau, dacă vor participa, o vor face individual și nu sub numele și drapelul țării lor, se arată într-un documentar realizat de Gândul.ro.
În luna ianuarie, la Australian Open, criteriile au fost stricte și nu s-a făcut rabat de la vaccinare, iar acum organizatorii celui de a-l treilea turneu de Grand Slam al anului, Wimbledon, care va avea loc între 27 iunie și 10 iulie, au venit cu reguli noi.
La competiția din Marea Britanie nu vor fi luate în considerare deciziile deja existente în tenis în privința sportivilor, pentru a aplica o sancțiune mult mai severă. Aceștia au anunțat că, în frunte cu Daniil Medvedev, rușii au fost oficial excluși de la ediția 2022 a turneului londonez și vor refuza înscrierile tuturor sportivilor din aceste țări.
„În circumstanţele unei agresiuni militare nejustificate şi fără precedent, ar fi inacceptabil ca regimul rus să obţină vreun beneficiu din participarea jucătorilor ruşi sau belaruşi.
De aceea, intenționăm, cu profund regret, să respingem înscrierea jucătorilor ruși și belaruși la Wimbledon”, se arată într-o declaraţie transmisă de „All England Lawn Tennis Club”.
(CITEŞTE ŞI: CÂT DE BOLNAV ESTE LIDERUL DE LA KREMLIN)
Totodată, în comunicatul postat de organizatori, se anunță că, dacă circumstanțele se vor schimba până în luna iunie, această decizie va putea fi modificată.
Însă, chiar înainte de anunțul oficial al turneului, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susținut că această decizie este inacceptabilă: „Încă o dată, ei fac din sportivi ostaticii prejudecăţilor politice, ai intrigilor politice (…) Este inacceptabil.”
Printre sportivii afectați de această situație se numără și rușii Daniil Medvedev, Nr. 2 ATP, Andrei Rublev, Nr. 8 ATP și Anastasia Pavliucenkova, Nr. 15 WTA, dar și sportivele din Belarus, Arina Sabalenka, 4 WTA, semifinalistă anul trecut, Viktoria Azarenka, fostă Nr. 1, acum 18 WTA și Aliaksandra Sasnovich, 49 WTA.
În tenisul feminin însă, decizia are urmări și mai mari. Nu mai puțin de nouă jucătoare din Rusia aveau clasarea necesară pentru a lua startul pe tabloul principal al competiției londoneze.
Novak Djokovic, Nr. 1 ATP, se află printre sportivii care condamnă decizia luată de Wimbledon.
„Nu pot susține așa ceva. Voi condamna întotdeauna războiul. Știu, în calitate de copil care a trăit un război, câte traume emoționale lasă și că oamenii suferă cel mai mult.
În Balcani am avut multe războaie în istoria recentă. Cu toate acestea, nu pot susține decizia de la Wimbledon, deoarece jucătorii nu au nimic de-a face cu ea”, a declarat cunoscutul sportiv.
Deși Lawn Tennis Association (LTA), care supervizează principalele turnee de pregătire pentru Wimbledon, a decis să se alinieze la măsura luată de această competiţie de Mare Şlem şi să nu primească nici un rus sau belarus la Queen’s sau Eastbourne, ATP și WTA au condamnat decizia „unilaterală” a organizatorilor de la Wimbledon.
ATP a afirmat, prin intermediul unui comunicat, că decizia luată de britanici este una nedreaptă și că nu se respectă principiile meritului și corectitudinii: „Condamnăm ferm invazia Rusiei în Ucraina şi suntem solidari cu milioanele de oameni nevinovaţi afectaţi de războiul în curs.
Sportul nostru este mândru că funcţionează pe principiile fundamentale ale meritului şi echităţii, în care jucătorii concurează ca indivizi pentru a-şi câştiga locul la turnee pe baza clasamentului ATP.”
(VEZI ŞI: CE AVERE ARE RAMZAN KADÎROV, OMUL LUI PUTIN. NU DEGEABA ”DIAVOLUL SE ÎMBRACĂ DE LA PRADA”)
Totodată, conducerea ATP consideră că această situație are potențialul de a crea un precedent dăunător pentru tenis, iar discriminarea bazată pe naționalitate este, de asemenea, o încălcare a acordului cu Wimbledon, care prevede că acceptarea tuturor jucătorilor se bazează strict pe clasamentele ATP.
„Este important de subliniat că jucătorilor din Rusia şi Belarus li se va permite în continuare să concureze la evenimentele ATP sub un steag neutru, poziţie care a fost împărtăşită până acum în tenisul profesionist.
În paralel, vom continua sprijinul nostru umanitar comun pentru Ucraina în cadrul Tennis Plays for Peace”, a transmis conducerea ATP.
La rândul ei, conducerea WTA au postat un comunicat asemănător, în care își exprimă dezamăgirea față de excluderea jucătorilor din Rusia și Belarus de la turneele pe iarbă organizate în Marea Britanie, inclusiv de la Wimbledon.
Și ei consideră că această decizie este nedreaptă: „Un principiu fundamental al WTA e acela că sportivii individuali pot participa la evenimentele de tenis profesionist pe baza meritelor şi fără nicio formă de discriminare.
Acest principiu e prevăzut, în mod expres, în regulamentul nostru şi a fost acceptat atât de AELTC (All England Tennis Club), cât şi de LTA (Federația Engleză de Tenis).
Interdicţiile împotriva discriminării sunt, de asemenea, clar, exprimate în propriile reguli şi în regulile Grand Slam-urilor.”
(CITEȘTE AICI: CE PIERDERI A SUFERIT, DE FAPT, RUSIA! CÂTE ECHIPAMENTE DE LUPTĂ AU FOST DISTRUSE ÎN PESTE 40 DE ZILE DE RĂZBOI)
Așa cum WTA declară, sportivii individuali nu ar trebui să fie penalizați sau împiedicați să concureze din cauza naționalității sau a deciziilor luate de guvernele țării lor: „WTA va continua să aplice regulile sale pentru a respinge discriminarea şi pentru a se asigura că toţi sportivii pot concura la evenimentele din circuitul nostru, dacă se califică pentru a face acest lucru, o poziţie care, până la anunţ, a fost împărtăşită de întregul tenis profesionist”.
După recomandările Comitetului Internațional Olimpic, sportivii ruși și belaruși au mai fost excluși și de la numeroase competiții de atletism, de patinaj artistic, dar şi de la Jocurile Paralimpice de la Beijing, Cupa Mondială de fotbal sau Mondialele de nataţie.
Turneele de tenis din Rusia și Belarus au fost anulate, iar cele două țări au fost excluse de la competițiie pe echipe, Cupa Davis şi Billie Jean King Cup.
Documentarea a fost realizată de Gândul.ro.