Sammy Basso, un cunoscut om de știință italian, care suferea de progeria și care prin munca sa a făcut mai cunoscută boala sa, a murit la doar 28 de ani.
El a murit subit, sâmbătă, în timp ce lua cina la un restaurant din Treviso. Basso se întorsese de doar câteva zile din China.
Progeria, cunoscută și sub denumirea de sindrom Hutchinson-Gilford (HGPS), face ca oamenii să îmbătrânească rapid, făcându-i să pară mai în vârstă decât sunt, aceștia având și o calitate redusă a vieții și o speranță de viață de numai 13,5 ani fără tratament, se arată pe site-ul Asociației italiene a pacienților cu progeria.
Boala afectează unul din opt milioane de oameni și are o incidență la nivel mondial de unul din 20 de milioane.
„Astăzi, lumina noastră, călăuzitorul nostru, s-a stins. Îţi mulţumim, Sammy, pentru că ne-ai inclus în această viaţă minunată”, au fost cuvintele scrise de către asociaţia pe care el a înfiinţat-o pentru creşterea gradului de conștientizare al bolii şi pentru strângerea de fonduri în scop ştiinţific.
CITEȘTE ȘI: DRAMA UNEI MAME CARE A NĂSCUT UN BEBELUȘ ”MAI BĂTRÂN CA EA”. COPILUL SUFERĂ DE UN SINDROM RAR ÎNTÂLNIT
Născut în 1995 în Schio, în regiunea Veneto, din nordul Italiei, Basso a fost diagnosticat cu progerie la vârsta de doi ani. În 2005, el și părinții săi au fondat Asociația Italiană a Pacienților cu Progeria.
Acesta a devenit celebru prin documentarul realizat de National Geographic, „Călătoria lui Sammy”, care povestește călătoria sa de-a lungul Route 66 din Statele Unite, de la Chicago la Los Angeles, alături de părinții săi și de unul dintre cei mai buni prieteni ai săi, Riccardo, arată Reuters.
Sammy și-a dedicat întreaga existență studiului bolii sale, dar și sprijinului comunității științifice implicate în cercetarea acestei boli. În 2018, el absolvit Facultatea de Științe Naturale a Universității din Padova, unde a prezentat o teză despre terapiile care ar putea încetini evoluția acestei boli genetice. Această lucrare a reprezentat un punct culminant al eforturilor sale de a înțelege mai bine boala de care suferea, dar și de a contribui la posibile soluții pentru toți cei afectați.
Există doar 130 de cazuri recunoscute de progeria la nivel mondial, dintre care patru sunt în Italia. Cu toate acestea, Asociația estimează că ar putea exista până la 350 de cazuri, deoarece acestea pot fi dificil de urmărit, în special în țările în curs de dezvoltare.
CITEȘTE ȘI: CUM ARATĂ ACUM SINGURUL COPIL-BĂTRÂN DIN ROMÂNIA, CARE ÎMBĂTRÂNEȘTE „INVERS”. BENJAMIN BUTTON DE TIMIȘOARA