Sălile de fitness, din nou închise după un an de supraviețuire fără niciun ajutor din partea statului
Finalul lunii Martie aduce, pe lângă “sărbătorirea” unui an de când ne luptăm cu această pandemie, un nou val de restricții, printre care și închiderea sălilor de fitness.
Această pandemie a afectat toate industriile, dar una dintre cele mai afectate este cea a fitness-ului. Impactul pandemiei COVID-19 asupra sălilor de fitness din România a fost unul extrem de mare. Deși sălile de fitness au putut să funcționeze, adaptandu-se la restricții și măsuri de siguranță, au funcționat la o capacitate între 25% și 50%.
Acum că a trecut un an, Guvernul a luat decizia de a închide sălile de fitness, deși toate sălile s-au conformat restricțiilor impuse și s-au adaptat la situație, luând toate măsurile de siguranță, pentru a putea rămâne deschise. Și în ciuda faptului că s-au făcut studii care arată că riscul de infectare cu virusul Covid-19 este minim într-o sala de fitness, chiar mult mai mic decât riscul pe care cu toții îl avem când călătorim cu mijloacele de transport în comun, sălile au fost închise din data de 28.03.2021.
Din păcate, ceea ce nu se discută în momentul de față este cât de necesară a fost această decizie și pe ce s-au bazat autoritățile când au luat hotărârea de a închide sălile de fitness. Fără a avea date clare și studii care să ateste faptul că sălile de fitness reprezintă un risc foarte mare de răspândire a virusului, fară a tine cont de investițiile în toate măsurile de siguranță pe care patronii sălilor de fitness le-au făcut, fară a oferi sălilor de fitness un ajutor, Guvernul a decis că sportul nu este important în pandemie.
În mass media se difuzează reclame despre importanța purtării măștilor și importanța distanțării sociale. Dar din păcate, nu se pune accentul pe adoptarea unui stil de viață sănătos, pe faptul că sportul ajută la imunitate.
Asociația Internațională de Psihologie, Nutriție, Sport și Fitness a luat cuvântul într-un articol prin care pune câteva întrebări pertinente cu privire la această decizie a Guvernului de a închide sălile de fitness.
“Acum că suntem loviți de un nou val al virusului, Guvernul a luat hotărârea că sălile de fitness să fie închise. Deși s-au făcut numeroase studii prin care s-a demonstrat că riscul infectării cu virusul Sars Cov-2 în sălile de fitness este minim, din păcate au fost și acestea închise.
Acum întrebarea noastră este următoarea: sălile de fitness care au investit în toate măsurile de siguranță și care au pierdut mai bine de jumătate din clienții lor, cum vor fi compensate? Sau dacă vor fi compensate?”
“Pentru populația României, închiderea sălilor de fitness este un minus. Pentru că nu se discută despre faptul că sportul ajută la creșterea imunității, nu se discută despre efectele pandemiei asupra psihicului și problemelor psihologice care apar, care ar fi ameliorate prin sport. Nu se discută despre obezitatea care a crescut în rândul românilor, care poate fi prevenită și tratată prin sport. Din păcate, sălile de fitness, sau mai bine spus, sportul în general, nu este destul de important pentru a menține sălile deschise, bineînțeles, cu toate măsurile de siguranță luate”, spune Iulian Dinu, președintele AIPNSF.
De un an de zile, sălile de fitness din România nu au mai avut parte de profit, au încercat doar să supraviețuiască. Au investit în măsuri de protecție pentru a putea continua activitatea, însă nici până acum nu și-au revenit din punct de vedere al numărului de clienți. Și de ce nu și-au revenit? Pentru că această pandemie ne-a făcut sedentari, ne-a dat un motiv în plus de a nu veni la sală, de a sta în continuare în casă.
Pe deasupra, acum și persoanele care totuși sunt conștiente că un stil de viață sănătos trebuie menținut și în pandemie, nu mai au posibilitatea să frecventeze sălile de fitness pentru că au fost închise.
“Asociația Internațională de Psihologie, Nutriție, Sport și Fitness își propune să schimbe mentalități în rândul românilor cu privire la stilul de viață sănătos. Ne dorim să învățăm lumea cum să adopte un stil de viață sănătos, bazat pe mișcare și alimentație sănătoasă. Dar cum putem noi să ajutăm populația României, daca la fiecare pas pe care vrem să îl facem, suntem blocați de instituții care consideră că sportul nu este necesar? “, a adăugat Iulian Dinu.