Salariul minim pe economie va crește de la 1 octombrie 2023. Tichetele de vacanță nu vor mai fi acordate unei anumite categorii de angajați

Publicat: 07/09/2023 | 17:59
Bani în plus la salariu / Sursă Foto: Arhivă Cancan.ro

Pe fondul creșterilor mari de prețuri din acest an, românii au în sfârșit parte și de vești bune. De la 1 octombrie 2023, salariul minim pe economie va fi majorat. Totodată, anumiți angajați nu vor mai primi tichete de vacanță. 

Scumpirile masive din ultimul an au îngreunat și mai mult traiul de zi cu zi al românilor. În aceste condiții, guvernanții au decis ca salariul minim pe economie să fie majorat începând cu 1 octombrie 2023. Totuși, o anumită categorie de angajați nu va mai primi tichete de vacanță.

(VEZI ȘI: Ce salariu primește o femeie din România care lucrează ca animatoare în Ibiza. Are cazarea asigurată și primește 3 mese/zi)

Cu cât va crește, de fapt, salariul minim pe economie, începând cu data de 1 octombrie 2023

Salariul minim pe economie va fi majorat cu 10% începând cu data de 1 octombrie 2023. Mai exact, salariul minim brut va crește de la 3.000 de lei, la 3.300 de lei. Totuși, din suma de 300 de lei, care reprezintă de fapt această majorare, românii vor rămâne în mână cu doar 93 de lei, după reținerea taxelor. Mai mult, potrivit promisiunilor Guvernului, salariul minim ar urma să crească și la 1 ianuarie 2024, ajungând până la valoarea de 3.750 lei. În prezent, aproximativ 1,5 milioane de angajați sunt plătiți cu salariul minim pe economie de 3.000 de lei .

Totodată, salariului minim în construcții va fi majorat de la 4.000 de lei brut, la 4.500 de lei. În plus, tot de la 1 octombrie 2023, angajații din construcții și agricultură urmează să plătească contribuții la sănătate.

Guvernanții i-au luat în vizor și pe cei cu salarii mai mari de 10.000 de lei brut lunar. Aceștia vor fi vor fi impozitați cu 10% impozit pe venit. Mai mult, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că bugetarii care au salarii mai mari de 10.000 de lei pe lună nu vor mai primi tichete de vacanță, iar angajații din domeniul IT vor pierde facilitățile fiscale de care beneficiau până acum.

Guvernul este nevoit să ia măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare, încercând astfel să limiteze deficitul și să evite suspendarea fondurile europene.

„De exemplu, în Germania, salariul minim anul trecut a crescut de trei ori. Este un mecanism prin care îţi ţii lucrătorii în ţară. Cu adevărat acest lucru trebuie suportat şi de către economia reală. Dacă vor fi scoase parte din facilităţile, de exemplu, în construcţii, discuţiile sunt foarte clare ca să şi mărim salariul minim. E dreptul dumneavoastră să daţi breaking news că Ciolacu taie salariile, nu le tai. Şi tocmai de aceea vom mări salariul minim, astfel încât să nu piardă nimeni la salariu”, a declarat Marcel Ciolacu, în urmă cu câteva luni.

(NU RATA: Categoria de tichete care ar putea să se majoreze. Cine sunt românii care ar urma să beneficieze de mai mulți bani în octombrie 2023)