Salariul minim ar putea crește cu 500 de lei! Când va intra în vigoare
Veste bună pentru români! Salariul minim ar putea crește cu 500 de lei, după introducerea salariului minim european! Iată când va fi posibil acest lucru!
Parlamentul European ar trebui să adopte astăzi o directivă, prin care, cei cu salariul minim să beneficieze de o creștere cu 500 de lei. Mai exact, inițiativa urmărește introducerea unui salariu minim european, care să fie echivoc și calculat în funcție de salariul mediu pe economie din fiecare stat membru UE.
Eurodeputatul Dragoș Pîslaru a precizat că este nevoie de un astfel de salariu minim european, asta pentru că sunt peste două milioane de oameni în România care se descurcă greu cu salariul minim, iar atunci când trecem printr-o criză, indiferent că e economică sau sanitară, acești oameni nu-și mai pot acoperi cheltuielile și necesitățile.
”Salariul minim statuează un principiu destul de clar: dacă munceşti, ar trebui să ai suficienţi bani ca să ai un trai decent. Prin urmare, salariul minim european e acel salariu care să-ţi ajungă să nu mori de foame. Deci trecem de la o decizie arbitrară, în care politicienii spun că mai dau 100 de lei, la un sistem automat. În România, avem aproape 2 milioane de oameni care trăiesc din salariul minim şi abia îşi duc viaţa de la o lună la alta. E important să ştie că dacă va exista inflaţie, deci va fi afectată puterea de cumpărare, datorită directivei europene, salariul minim va creşte cu rata inflaţiei. Iar dacă va exista creştere economică, de asemenea, salariul minim va creşte”, a declarat, pentru News.ro, Dragoş Pîslaru.
(CITEȘTE ȘI: Ce salariu lunar primește o româncă angajată ca dădacă în Anglia. Are cazare și mesele asigurate!)
Când ar putea intra în vigoare directiva
România este una dintre țările cu cele mai mici salarii medii, iar prin adoptarea acestei directive se urmărește o creștere de cel puțin 500 de lei salariului minim național.
”Ţinta pe care o avem în directivă e ca salariul minim să fie 50% din salariul mediu brut. Aşadar, salariul minim european ar trebui să aducă o creştere de cel puţin 500 şi ceva de lei salariului minim naţional. Evident, a avea o astfel de creştere dintr-o dată, abrupt, ar fi o dificultate destul de mare. Dar a avea o înţelegere clară de a pune nişte indicatori care să permită ajustarea în sensul de a recupera între salariul mediu şi salariul minim, mi se pare un lucru care se poate face. În doi ani de zile, guvernele ar trebui să transpună directiva europeană la nivel naţional”,a mai declarat Dragoș Pîslaru pentru sursa menționată anterior.
Cele mai mici salarii medii sun în Bulgaria, România și Grecia.