În România există un salariu de 1.953 de lei pentru doar două ore de muncă pe zi. Ce studii trebuie să ai și despre ce loc de muncă este vorba, de fapt.
Pentru românii care sunt în căutarea unui job, Agenției Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) a făcut public lista locurilor de muncă vacante, un total de 531 de posturi.
Românii care au studii superioare au la dispoziție 19 locuri de muncă, pentru cei cu studii medii sunt disponibile 512 locuri de muncă. Muncitorii calificați pot alege din cele 443 de locuri de muncă, iar muncitorii necalificați au la alegere dintre cele 88 de locuri disponibile.
Printre ofertele de muncă transmise de către Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) se numără și un post de medic – medicină generală / familie, post organizat de Primăria Botoșani. Studiile superioare sunt obligatorii, iar beneficiile sunt pe măsură. Se oferă un salariu de 1.953 de lei pentru un contract pe o perioadă nedeterminată de două ore de muncă/zi.
Începând cu 1 octombrie 2023, salariul minim pe economie va fi majorat cu 10%. Mai exact, este vorba despre o creștere de la 3.000 de lei, la 3.300 de lei. Potrivit Guvernului, următoarea creștere ar urma să aibă loc la începutul anului 2024, iar salariul minim va fi de 3.750 de lei. Muncitorii din domeniul construcțiilor vor avea și ei parte de o majorare a salariului. De la 4.000, la 4.500 de lei.
„De exemplu, în Germania, salariul minim anul trecut a crescut de trei ori. Este un mecanism prin care îţi ţii lucrătorii în ţară. Cu adevărat acest lucru trebuie suportat şi de către economia reală. Dacă vor fi scoase parte din facilităţile, de exemplu, în construcţii, discuţiile sunt foarte clare ca să şi mărim salariul minim. E dreptul dumneavoastră să daţi breaking news că Ciolacu taie salariile, nu le tai. Şi tocmai de aceea vom mări salariul minim, astfel încât să nu piardă nimeni la salariu”, a declarat Marcel Ciolacu, în urmă cu câteva luni.