Potrivit unui proiect de ordonanță pregătit de Guvern, veniturile pentru o categorie de angajați români vor fi plafonate în funcție de performanță. Este vorba despre salariile șefilor din instituțiile și companiile de stat. Iată ce prevede noua schemă.
Șefii companiilor controlate de stat în domenii precum energia și sectorul financiar vor avea salarii bune, doar dacă nu au datorii la stat și fac profit. Conducătorii vor avea plafoane fixate la un nivel înalt, în funcție de salariile miniștrilor. Mai mult, unele sporuri vor fi eliminate, iar altele limitate la 1.000 de lei.
Salariul maxim pentru un șef din conducerea unei companii de stat va fi calculat ca trei salarii medii brute din domeniul de activitate. Dacă firma pe care o conduce este la zi cu plata datoriilor și este pe profit, acesta poate ajunge la maximul de 6 salarii.
Spre exemplu, în sectorul producției de electricitate, un salariu poate ajunge până la 68.000 de lei brut, adică aproape 40.000 de lei net.
Potrivit proiectului, vor fi schimbări și în cazul instituțiilor autonome, coordonate de Parlament. Mai exact, pentru șefii din acest domeniu, plafonul este pus la șase indemnizații de ministru, adică la peste 76.000 de lei lunar sau 15.000 de euro, potrivit știrileprotv.ro.
Cei afectați de noile schimbări vor fi cei din instituțiile care se finanțează singure, precum ASF, ANCOM sau ANRE. La Autoritatea de Supraveghere Financiară, salariul conducătorului, cu tot cu prime, trece de acest nivel.
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu anunță că pe lista de reduceri sunt și sporurile.
„Am văzut că e spor de antenă, spor de stat prea mult de stat pe scaun… ca principiu, nu sunt de acord. Nu poți avea spor de căldură dacă eşti fochist, asta e în fișa postului. Sunt susţinător al eliminării”, a declarat Sorin Grindeanu.