Salariile și pensiile îngheață în România? Vestea de care românii se tem

Publicat: 08/07/2024 | 18:10

Situația financiară în România se apropie să atingă un nivel critic. Potrivit legii, dacă datoria publică depășește 55%, dar se situează sub 60%, Guvernul trebuie să înghețe pensiile și alte cheltuieli pentru asistența socială. În ace caz, estimările Comisiei Europene nu aduc vești bune pentru țara noastră. Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR) a oferit o reacție despre această problemă.

În contextul actual, datoria publică a depășit deja 52% din PIB, iar ultimele estimări ale Comisiei Europene arată că procentul va fi 53,9% anul următor, în 2025. În cazul în care depășește 55&, Guvernul trebuie să ia măsură drastice. Până atunci, însă, oficialii vor apela la alte măsuri, potrivit Ministerului de Finanțe.

Citește și: AM FĂCUT CALCULUL. CÂȚI BANI PRIMEȘTE PENSIE UN ROMÂN, DACĂ A LUCRAT 15 ANI CU CARTE DE MUNCĂ

Ce se întâmplă cu salariile și pensiile în România?

România se află într-o situație financiară critică, ținând cont de ultimele estimări ale Comisiei Europene care anunță că datoria publică va atinge 53,9% din PIB în anul următor. În acest context, există posibilitatea ca, în viitor, Guvernul să fie obligat să înghețe pensiile și salariile sin sectorul public.

Totuși, până la acel moment, Ministerul de Finanțe a precizat că șefii statului au în vedere menținerea indicatorului datoriei guvernamentale în PIB la un nivel sustenabil prin diferite măsuri precum accelerarea digitalizării, reducerea evaziunii fiscale, optimizarea riscului fiscal sau modificarea codului de procedură fiscală.

Situația economică din țara noastră este una dificilă, motiv pentru care necesită monitorizare continuă și posibile ajustări ale politicilor fiscale. Recent, Comisia Europeană a emis o avertizare privind economia României, indicând o creștere semnificativă a salariilor în sectorul public pe parcursul acestui an, în domenii precum educație, sănătate și apărare.

În acest context, începând din 2025, creșterile salariale ar putea suferi o încetinire notabilă. Totuși, salariul minim pe economie va fi majorat, în cursul acestui an, la 3.700 de lei brut.

Reacția lui Mugur Isărescu

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) a reacționat cu privire la situația economică din România. Aceasta a avertizat Guvernul țării noastre să acorde atenție modului în care gestionează cheltuielile.

„Unde e lege, nu-i tocmeală. Când datoria depășește 50% trebuie luate măsuri. Nu știm care vor fi acele măsuri și când se vor lua, dar ele se vor lua. Încurajăm, pe căile pe care putem să le avem și noi, Guvernul să facă această corecție fiscală, dar este greu, recunoaștem.

Într-un an și electoral, și cu aceste discuții nesfârșite despre cum să se facă corecția fiscală. Atenție mare la încercarea de a tăia numai pe partea de cheltuieli și făcând comparații care nu sunt potrivite. Mai mult, nu pot să spun.”, a precizat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Citește și: SEPTEMBRIE 2024, LUNA DECISIVĂ PENTRU ACEŞTI PENSIONARI. ANUNŢUL OFICIAL A FOST FĂCUT