Salariile din unele fabrici din China au ajuns la niveluri comparabile cu Europa de Est, din tari UE ca Romania si Bulgaria, insa acestea nu dispun de un numar suficient de muncitori pentru a deschide fabrici cu sute, mii sau zeci de mii de angajati, precum sudul Chinei.
Avantajele Chinei in contextul cresterii salariilor, care impinge unii investitori sa-si relocheze fabricile, sunt calificarea fortei de munca, marimea tarii, infrastructura, lanturile de aprovizionare si dezvoltarea pietei de consum, potrivit blogului cotidianului britanic „Financial Times”.
Exista unele exemple de mutare a locurilor de munca in tarile dezvoltate. Compania Coach, care produce valize de lux, a anuntat recent ca va transfera in SUA unele slujbe din China, iar alte companii au luat decizii similare.
Din sudul Chinei, lucrurile se vad insa altfel, scrie FT. Unii investitori, care cauta costuri foarte reduse de productie, ar putea muta locuri de munca in regiuni mai putin dezvoltate ale Chinei, iar cei care parasesc tara se indreapta catre Indonezia, Vietnam, India sau Bangladesh.
Pentru cei care spera ca locurile de munca in fabrici cu salarii mai bune vor reveni in Europa si SUA, cotidianul britanic a intocmit o lista de motive pentru a avea indoieli. Acestea sunt calificarea fortei de munca din China, dimensiunea tarii, infrastructura, lanturile de aprovizionare si dezvoltarea pietei de consum.
O mare parte din cei care conduc fabrici in China au lucrat in productie intreaga lor viata. In sudul Chinei exista „o armata” de personal calificat si cu experienta, aflat de 20-30 de ani in industrie. Putine regiuni din lume pot oferi un astfel de nivel de expertiza in orice domeniu al industriei prelucratoare.