”Saecularia” te provoacă să fii român adevărat! Ce trebuie să faci ca să câștigi un album foto despre ”Cum s-a făcut România”
Un proiect dedicat Centenarului Marii Unirii, denumit ”SAECULARIA”, îi provoacă pe toți românii patrioți să se înscrie într-un concurs din care vor avea de câștigat o adevărată lecție de istorie despre ”Cum s-a făcut România”, lecție transpusă într-un formidabil album fotografic. Tot ce trebuie să faceți este să vă schimbați poza de profil de pe Facebook cu una în care purtați IE și să scrieți în descrierea ei hashtag-ul #SECULARIA.
”Regina Maria a fost prima personalitate care a înțeles și a promovat costumul popular românesc. Cu siguranță, dacă ar fi avut Facebook, Whatsapp sau Instagram, pe 1 Decembrie în poza de profil ar fi fost îmbrăcată în IE. #SAECULARIA vă provoacă să faceți ca ea! Răspundeți provocării și menționați în descrierea pozei #SECULARIA și puteți câștiga albumul fotografic ”Cum s-a făcut România”, au anunțat organizatorii pe pagina de Facebook SAECULARIA
Ce reprezintă ”SAECULARIA”
Vineri, 2 noiembrie 2018, la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta” din Arad, în cadrul proiectelor „reUnirea” și „AradLiterArt”, organizate de către Centrul Cultural Județean Arad, a avut loc prezentarea site-ului „saecularia.ro”, dedicat Centenarului Marii Uniri.
Prezentarea, realizată de către istoricul arădean Antoniu Martin, s-a bucurat de o largă audiență, alcătuită din peste 200 de elevi, profesori, scriitori și oameni de cultură.
În expunerea sa, agrementată cu imagini reprezentative din activitatea platformei respective, Antoniu Martin a subliniat câteva „puncte forte” ale „saecularia.ro”: de la mediatizarea a peste 2000 de fotografii inedite din perioada 1916-1920, la filmări românești din timpul Primului Război Mondial, până la rememorarea principalelor fapte, evenimente și personalități istorice care au contribuit decisiv la realizarea Marii Uniri de la 1918.
„Ne-am bucurat să lansăm acest site la Arad, cu atât mai mult cu cât orașul de pe Mureș a jucat un rol esențial în pregătirea și realizarea actului de la 1 Decembrie 1918, unirea Transilvaniei cu România. Totodată, participarea numeroasă a reprezentanților tinerei generații la acest eveniment are o importanță deosebită, în perspectiva interiorizării semnificațiilor Anului Centenar”, a declarat dr. Antoniu Martin, istoric.