Este "in trend", cum se spune acum prin interviurile "vedetelor" de orice calibru, de la noi sau de aiurea, sa traieSti "bio", "natural", "eco" etc., etc. Toate interviurile abunda in sfaturi "sigure" despre cum sa bei apa plata, cum sa mananci salata de cruditaTi sau iaurt... fara calorii etc., etc.
Daca in timpul interviurilor ar participa la discuTii Si oameni calificaTi, pentru expunerea unor argumente pertinente, am fi mult mai caStigaTi. Am afla de exemplu ca:
✔ apa plata cea mai scumpa, imbuteliata in sticle din policarbonat, poate deveni periculoasa pentru organism din cauza unei substanTe conTinute in compoziTia sticlei artificiale, denumita Bifenol „A” (care poate afecta sistemul endocrin);✔ legumele vandute in pieTe ca fiind „organice” nu sunt insoTite de certificate de calitate Si garanTie. Daca ele sunt produse in solarii acoperite cu folie de polietilena, deja pot aparea semne de intrebare, pentru ca folia de plastic incinsa de razele soarelui are emisii nocive, care altereaza calitaTile fructelor Si legumelor;✔ deSi carnea de peSte este cea mai recomandata in dietele sanatoase, foarte puTine magazine specializate pot da relaTii despre locul de provenienTa al peStilor puSi in vanzare. Poluarea apelor a scapat de mult timp de sub orice control, iar falsificarea nivelurilor reale de poluare din apele curgatoare, mari sau oceane este practicata chiar Si pe la „casele mari”. Un specialist v-ar recomanda probabil sa consumaTi peSte produs in crescatorii sau pescuit in apele de munte sigure;✔ daca va faceTi provizii de legume Si fructe prin congelare, folosiTi pungi din celofan in locul celor din plastic;✔ daca aveTi un cat de mic spaTiu de gradina, incercaTi sa-l cultivaTi cu strictul necesar (salata, ierburi aromatice, fructe etc.), singuri sau cu ajutorul unui gradinar.AscultaTi din cand in cand interviurile unor medici nutriTioniSti, far