In ultima vreme, probabil din pricina faptului ca petrecem din ce in ce mai mult timp in fata calculatorului, au crescut alarmant cazurile de miopie si tulburari ale acuitatii vizuale.
Din fericire, putem scapa rapid de disconfortul de a purta ochelari sau lentile de contact cu ajutorul unei interventii cu laser. Iata care sunt cazurile in care poti apela la aceasta metoda si care sunt consecintele pe care trebuie sa ti le asumi.
Ce ne afecteaza vederea
In afara de nepurtarea ochelarilor atunci cand este nevoie, factorii care pot provoca cresterea dioptriilor sunt extrem de diferiti si complecsi din punct de vedere medical. In timp poti suferi modificari ale axului longitudinal al globului ocular determinat de factori genetici sau de o presiune pe globul ocular. De vina pentru scaderea calitatii vederii mai pot fi anumite afectiuni precum scleroza cristaliniana, deshidratarea cristaliniana in diabetul zaharat sau tratamentul prelungit de cortizon. De asemenea, imbatranirea organismului poate conduce la scaderea efortului acomodativ.
LaserulILASIK este denumirea celei mai moderne tehnici chirurgicale folosite pentru scaderea dioptriilor, in cazul persoanelor purtatoare de ochelari, care sufera de vicii de refractie (miopie, hipermetropie si astigmatism). Spre deosebire de tehnologiile anterioare care apelau la mijloace mecanice pentru taierea „capacelului” cornean (cu microkeratomul), interventia iLASIK se efectueaza exclusiv cu ajutorul laserului, fiind eliminate posibilele riscuri asociate sectionarii mecanice a corneei. Cicatrizarea are loc in conditii mai bune in timp ce interventia devine mult mai precisa, mai sigura si lipsita de riscuri majore. Cine se poate opera la ochi Inainte de operatie, pacientului trebuie sa i se faca un consult oftalmologiccomplet. Un posibil candidat pentru a-si repara vederea cu ajutorul laserului este o persoana purtatoare de ochelari, de varsta adulta (preferabil peste 19-20 ani), cu o refractie stabila (adica fara cresteri ale dioptriilor in ultimul an), cu o buna stare de sanatate generala si fara alte afectiuni oftalmologice.
Sunt exclusi de la aceasta procedura pacientii cu dioptrii foarte mari, la care subtierea excesiva a corneei poate fi periculoasa pe termen lung, cei care au o cornee mai subtire, cei la care dioptriile sunt inca in crestere si, de asemenea, persoanele cu boli de cornee (exemplu – Keratoconus) sau cu anumite boli generale (exemplu: boli autoimune, diabet zaharat, glaucom etc.). Tocmai pentru a evita orice fel de risc, preoperator se realizeaza un consult extrem de riguros, care include numeroase investigatii de specialitate. Cat dureaza interventia Operatia dureaza, de obicei, mai putin de zece minute pentru un ochi. Pacientul va sta pe masa de operatie 15-20 minute, pentru ca, in general, se opereaza ambii ochi in aceeasi sedinta. Aplicatia efectiva a laserului este insa de ordinul zecilor de secunde. Mai mult, interventia are loc ambulator, iar pacientul poate parasi spitalul dupa maximum o ora. Nu este necesar sa poarte pansament, dar se recomanda ca dupa operatie sa fie folositi ochelari de soare cu filtru de protectie.
100% fara lentile Potrivit studiilor efectuate in domeniu, militarii din armata americana tratati prin aceasta tehnologie inovatoare, intr-un procent extrem de mare (aproximativ 95%), au ajuns la o vedere 100% fara ochelari.