Sa redam BUCURIA de a merge din nou unei tinere in varsta de 25 de ani! Un ACCIDENT cumplit a aruncat-o in scaunul cu rotile

De: Cancan
Publicat: 22/12/2015 | 08:36

La 25 de ani ai toată viaţa înainte pentru a-ţi îndeplini visele şi aspiraţiile. Este si cazul unei tinere de 25 de ani, Erika, care visează să ajungă înapoi în lumea de dinaintea accidentului suferit. Pentru că un accident nefericit i-a luat posibilitatea de a se deplasa singură iar acum depinde de un scaun cu rotile si de cei dragi din jurul ei. Am aflat de cazul ei de la doi creştini cu dragoste de semeni, din Marna Nouă, Nicoleta şi Ştefan Fuzi. Aceştia s-au cunoscut cu Erika în Italia, la Milano,unde au fost vecini de cartier, scrie buletindecarei.ro Erika Feynes este din Andrid şi are aerul unei domnişoare fragile datorită constituţiei sale plăpânde, dar nu vă lăsaţi înşelaţi de acest aspect. In spatele acestei înfăţişări plăpânde se ascunde un caracter puternic, o voinţă de fier şi un optimism feroce. Erika este absolventă a Liceului Romano-Catolic ,,Josephus Calasantius” din Carei. După absolvirea liceului, a încercat, ca mulţi alţi tineri, mirajul occidentului şi aşa a ajuns în Italia, să muncească. Deosebit de emoţionată, ne povesteste că ,,Anul trecut am venit acasă pentru a-mi petrece concediul în familie şi n-am mai mers înapoi…A avut un accident de maşină la ieşirea din localitatea Petreşti, la locul… accidentelor. A fost adusă de urgenţă la spitalul din Carei, apoi la cel din Satu Mare. De acolo a fost trimisă la Cluj, unde a fost supusă unei intervenţii chirurgicale şi a fost spitalizată pentru o lună de zile. A fost mutată apoi la un centru de recuperare şi reabilitare din Băile Felix, unde a început lunga si deloc uşoara muncă de recuperare.
,,La spital ,doctorul meu mi-a spus încă de atunci că trebuie mult timp ca să-mi revin să pot merge din nou şi că am şanse pentru că a fost afectată măduva parţial, dar din fericire a fost doar lezată, au fost afectate portiuni ale coloanei vertebrale.”

Tenace din fire, Erika a urmat un lung şir de alte luni de tratament recuperatoriu , ale cărui rezultate, deşi treptate, sunt foarte bune şi prin urmare, sunt dătătoare de speranţă.

În prezent, Erika poate să stea în picioare sprijinită de un cadru special , realizat chiar de tatăl ei, şi poate păşi cu ajutorul aparatelor speciale ca bicicleta şi Locomot (dispozitive ortopedice folosite pentru a îmbunătăţi funcţia mobilă a corpului).

,,Nu m-am gândit că va fi aşa de greu şi de lung acest proces de recuperare. Medicul mi-a spus să am răbdare…
În primele luni mi-a fost tare greu, nu m-am putut ridica în poziţie şezândă decât cu ajutorul tatălui meu, nu am putut sta ca şi acum în scaun cu rotile şi nu am avut echilibru La acest capitol trebuie să lucrez mult.”

În prezent, Erika participă zilnic la şedinţe de kinetoterapie, vojda, masaje şi diferite tehnici la Policlinica din Carei. De asemenea, beneficiază de ajutorul unui specialist în domeniu, care vine zilnic acasă la ea unde practică exerciţiile necesare. Aşa se face că, în prezent, Erika poate sta în picioare şi începe să le poată mişca, ridica şi spre bucuria ei, le poate simţi că le are.

,,Şi când văd că piciorul ăsta stâng se mişcă foarte bine şi când mă gândesc cum a fost la început…. aşa bucuroasă sunt! Câteodată nici nu-mi vine să cred cum ajuns până aici! Când văd că unii nu tare reuşesc…

Mă doare spatele în fiecare zi… dreptul am început să-l mişc, să-l ridic un pic, şi asta e mare lucru, pot să-l duc în faţă, deci nimic, nimic nu am putut să fac şi deja încep să simt când cineva îmi pune mâna pe picior. E ciudat când nu simţi că ai picioare, la mine a fost tare ciudat! Şi când face cineva, soră-mea se joacă cu piciorul, o întreb, cum reuşeşti să faci aşa, pentru că şi eu am ştiut să fac…
Program de acolo implică tratamente de fizioterapie, electrostimularea musculară, masaje, terapie ocupaţională, kinetoterapie prin tehnici pentru refacerea coordonării, controlului şi echilibrului şi reeducarea sensibilităţii, care sunt foarte eficiente în recuperarea afecţiunii de care suferă.

În ianuarie va merge din nou la spitalul de recuperare din Băile Felix, plecare pe care o aşteaptă cu multă nerăbdare.

,,…aştept să merg la Felix, în ianuarie, e foarte bine acolo.

Pe lângă aceste tratamente şi programe, vindecarea Erikăi presupune existenţa unui tonus , a unui moral ridicat. Deşi greu încercată de viaţă, Erika este o optimistă incurabilă, are o speranţă imensa că va putea merge din nou şi va putea sta în picioare şi dansa ca noi toţi.

Ambitia si determinarea de care dă dovadă ar face invidios orice alt om sănătos. Întrebată fiind de unde vine atâta ambiţie, ea spune că din credinţă.

,,Nu ştiu…mă gândesc că vreau să fiu cum am fost…adică na, cum am fost la început nu o să fiu niciodată dar, o să fie mai bine şi vreau să fac, vreau să trăiesc singură, Şi şi aşa,fiind în scaun, vreau să mă duc eu singură şi să trăiesc, că doar o să pot!”

Erika şi-a acceptat condiţia pe care o duce cu multă demnitate. Işi doreşte să se facă din nou utilă, să fie activă în societate, să poată munci.

Singura ei problemă de care se loveşte zi de zi este lipsa rampelor de la intrarea în magazine sau alte incinte, precum şi drumurile proaste şi bordurile înalte din oraşul Carei.

,,Vai şi ce mă deranjează că nu este o rampă şi acuma vine Crăciunul şi eu vreau să-mi cumpăr o haină şi nu pot să intru în magazine! Dar aşa mă bucur când văd o rampă şi zic, aicea pot să intru! Şi nu este o baie niciunde…Nimic nu poţi să faci. Drumurile sunt atât de rele la Carei, bordurile înalte, nu poţi să treci de pe un trotuar pe altul…Asta e problema aici… şi nu numai eu sunt aşa. am văzut foarte mulţi ca mine…, spune ea cu tristeţe.

Ca orice tanar de 25 de ani, si Erika are hobby-uri. ,,Acum am început să citesc foarte mult, seara când nu am ce face şi nu pot să adorm, citesc. Vreau să încerc să învăţ să pun unghii false, să fac manichiură.”

Recuperarea va fi de lungă durată şi presupune costuri mari, începând de la kinetoterapie zilnică, masaje, vitamine, pampers, până la drumurile către centrul de recuperare din Băile Felix. Pe zi, costurile terapeutice se ridică la aproximativ 150 de lei, ceea ce lunar implică o sumă de multe mii de lei. Singurul ei sprijin este familia sa dar nici aceasta nu este una cu reale posibilitati mai ales ca cineva trebuie sa fie mereu in preajma ei.

Aşteptăm donatiile dvs. în conturile bancare ale mamei Erikăi:

FENYES ELISABETA

BCR Carei

RO 03 RNCB 05870 7317 004 0001