O nouă problemă mediacală îngrijorează medicii din întreaga lume. După ce Marea Britanie a anunțat că se confruntă în prezent cu cel mai mare focar de variolă a maimuței, cu șapte cazuri cunoscute, astăzi și autorităţile portugheze au declarat că au identificat 5 cazuri de infecţie rară cu variola maimuţei, iar serviciile de sănătate din Spania testează 8 cazuri potenţiale.
Astăzi, și SUA rapotează primul caz de variola maimuței, la un bărbat care a călătorit recent în Canada. Deși acesta este primul caz depistat peste Ocean anul acesta, oficialii se pregătesc pentru mai multe.
Oficialii din Massachusetts au raportat miercuri un caz izolat de variola maimuței, la un bărbat care a călătorit recent în Canada. Ei analizează eventualele legături cu focarele mici din Europa.
Variola maimuței este de obicei limitată la Africa, iar cazurile rare din SUA și din alte părți sunt de obicei legate de călătoriile acolo. Un număr mic de cazuri confirmate sau suspectate au fost raportate luna aceasta în Regatul Unit, Portugalia și Spania.
Oficialii din domeniul sănătății din SUA au declarat că sunt în contact cu oficiali din Marea Britanie și Canada, ca parte a investigației. Dar ”în acest moment, nu avem nicio informație care să facă legătura între cazul din Massachusetts și cazurile din Marea Britanie”, a spus Jennifer McQuiston de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, potrivit The Guardian.
Numele ”variola maimuței” este oarecum înșelător, deoarece este un virus care circulă cel mai adesea la mamifere mici din Africa, cum ar fi șobolanii, despre care se crede că sunt rezervorul bolii. Cu toate acestea, poate infecta și maimuțele. Leziunile și umflăturile vizibile ale afecțiunii pe un grup afectat de primate de cercetare în 1958 au dus la acest nume.
CITEȘTE ȘI: ALERTĂ MEDICALĂ! VARIOLA MAIMUȚEI SE RĂSPÂNDEȘTE ÎN EUROPA
Variola maimuței este o infecție virală rară care se poate răspândi la om și care face parte din aceeași familie virală cu variola, căreia i se atribuie, doar în secolul trecut, moartea a 300 până la 500 de milioane de oameni.
În 1977, variola a fost declarată complet eradicată, scrie antena3.ro.
Dr. Colin Brown din cadrul UKSHA a declarat că este „important de subliniat că variola maimuței nu se răspândește ușor de la om la om, iar riscul general pentru publicul larg este foarte scăzut”.
Prima apariție consemnată a acestui virus în Marea Britanie a fost în 2018, iar de atunci mai multe cazuri au fost confirmate de autoritățile sanitare.
VEZI ȘI: AI ȘI TU ACEST SEMN? CE REPREZINTĂ, DE FAPT, CICATRICEA DE PE PARTEA SUPERIOARĂ A BRAȚULUI
Variola maimuței a fost depistată în zonele îndepărtate ale țărilor din centrul și vestul Africii, în apropierea pădurilor tropicale. Se poate răspândi prin contactul cu animale infectate, cum ar fi maimuțe, șobolani și veverițe, sau prin obiecte contaminate cu virus, precum așternuturile și îmbrăcămintea.
În cazul infecției la om, simptomele bolii includ febră, dureri de cap, umflături, dureri de spate, dureri de mușchi și stare generală de epuizare. După ce febra scade, apare o iritație la nivelul pielii, care debutează mai întâi pe față și se extinde apoi pe restul corpului, mai ales pe palme și pe tălpi.
Iritația provoacă mâncărimi puternice și trece prin diferite stadii înainte de forma coajă și a se desprinde de pe piele. În urma leziunilor rămân cicatrici.
Sursa foto: Pexels.com