Un nou vaccin experimental din Statele Unite ale Americii s-a arătat folositor în lupta împotriva cancerului ovarian! Acest vaccin este unul personalizat de la caz la caz și poate prelungi viața pacienților de cancer.
Cancerul ovarian este considerat un „ucigaș tăcut” deoarece de cele mai multe ori nu are simptome și este depistat în fazele târzii. Tratamentul include o operație, urmat de chimioterapie, iar la 85% dintre pacienți boala revine, moment în care aceștia pot forma rezistență la chimioterapie, iar în acel punct nu mai există alte opțiuni de vindecare.
Oamenii de știință au descoperit că pacienții care nu recidivează au un sistem imunitar mai puternic, iar organismul lor luptă într-un fel diferit cu cancerul, iar cercetătorii au creat un vaccin care să întărească sistemul imunitar al celor ce nu se număra printre norocoși.
Vaccinul a fost administrat femeilor cu cancer ovarian recurent, iar fiecare vaccin în parte a fost creat folosind celule din tumoarea pacientelor. Pentru a studia efectele acestui tratament, o parte din participanți au primit vaccinul împreună cu chimioterapie, iar o parte fără.
Rezultatele au arătat că femeile cărora le-a fost administrat vaccinul împreună cu chimioterapia au reacționat mai bine și au avut o creștere considerabilă a sistemului imunitar, cu peste 75% dintre pacienți supraviețuind peste doi ani. Pe de cealaltă parte, doar 44% dintre pacienții care au luat vaccinul fără chimioterapie au trăit peste doi ani .
Efecte secundare nu au fost înregistrate la niciunul dintre pacienți. În uma acestor rezultate promițătoare, se vor face mai multe studii utilizând acest vaccin, în speranța de a trata într-un final, cancerul.