S-a votat legea pentru noua rovinietă obligatorie pe șoselele din România. Când va putea fi cumpărată de conducătorii auto
Este oficial! Deputații au adoptat proiectul de lege privind aplicarea unor tarife rutiere pe reţeaua de drumuri naţionale din România. Noua rovinietă se va numi TallRO și va fi aplicată categoriilor de șoferi care transportă mărfuri. Data de la care va intra în vigoare noua măsură, în rândurile de mai jos.
TollRO este noua rovinietă pe care o vor plăti transportatorii de mărfuri. Noua rovinietă va fi fi achitată anterior utilizării reţelei de drumuri naţionale din România. TallRO este structurata în funcţie de durata de utilizare a acesteia. Mai exact, șoferii vor putea achiziționa noua rovinietă pe intervale de timp bine definite: o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile si 12 luni.
Data la care va intra în vigoare noua rovinietă
Începând cu data de 1 ianuarie 2024, noua rovinietă adoptată de Camera Deputaților va intra în vigoare și va fi obligatorie pentru toți șoferii care cirdulă pe drumurile naționale din România și transportă mărfuri.
Legea a fost adoptată de deputați cu 203 voturi pentru, 13 voturi împotrivă și 45 de abțineri.
„Înregistrarea în format electronic a informaţiilor privind achitarea rovinietei, gestiunea datelor privind vehiculele pentru care acesta a fost achitat, monitorizarea şi controlul achitării rovinietei prin intermediul mijloacelor tehnice se va face printr-un sistem informatic, care va fi denumit generic SER”, se arată în proiectul de lege adoptat de Guvern și votat azi de către Camera Deputaților.
CITEȘTE ȘI: Se schimbă vârsta de pensionare! Legea aşteptată de pensionarii din România
Cât va costa noua rovinietă TollRO
Taxa va fi plătită în funcție de distanța parcursă și de norma de poluare a vehiculului. Astfel, tariful zilnic nu va depăși 9% din tariful pentru 12 luni, tariful pe 10 zile nu va depăși 12%, tariful lunar nu va depăși 19%, iar tariful pentru două luni nu va depăși 30% din tariful pentru 12 luni.
„Rovinieta se va achita anterior utilizării rețelei de drumuri naţionale din România și este structurată în funcție de durata de utilizare a acesteia, astfel: o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile și 12 luni. Tariful zilnic nu depășește 9% din tariful pentru 12 luni, tariful pe 10 zile nu depășește 12 % din tariful pentru 12 luni, tariful lunar nu depășește 19 % din tariful pentru 12 luni, iar tariful pe două luni nu depășește 30% din tariful pentru 12 luni. Nivelul rovinietei se va aproba prin ordin al ministrului transporturilor și infrastructurii. Fapta de a circula fără rovinietă valabilă constituie contravenție continuă şi se sancţionează cu amendă. În scopul descurajării circulației fără rovinietă valabilă, amenda prevăzută la alin. (1) se stabilește între un minim, reprezentând dublul rovinietei pentru 12 luni si un maxim, reprezentând de patru ori rovinieta pentru 12 luni”, arată Ministerul Transporturilor, notează ProMotor.