S-a schimbat legea. Punctele esențiale care schimbă în totalitate raporturile de la muncă. Ce drepturi au angajații
Zilele acestea, Uniunea Europeană a dat o directivă prin intermediul căreia raporturile de muncă vor fi schimbate în totalitate, începând cu anul 2026. Angajatorii vor avea mai multe obligații, iar angajații, mai multe drepturi. Prin noua lege, se dorește eliminarea discriminărilor și, bineînțeles, a favoritismelor de la job.
La multe locuri de muncă din România, angajatorii pun termenul de „confidențial” peste salariile angajaților. În unele situații, cei care discută cu colegii despre ce sume primesc pot chiar să fie concediați, dar situația se va schimba prin noua lege. Din anul 2026, salariații vor avea dreptul de a cunoaște care sunt criteriile pentru care se acordă salariile, potrivit directivei 23/970 de la Uniunea Europeană.
Ce se va întâmpla cu angajații din România când noua lege va intra în vigoare
Din anul 2026, românii vor avea dreptul de a cunoaște salariul încă din momentul în care au depus candidatura. De asemenea, vor fi informați cu privire la criteriile în baza cărora este stabilit salariul, prime și toate beneficiile pe care le oferă locul de muncă.
Dacă un angajat va dori să afle ce salariu are un coleg de pe o poziție similară, va putea primi, fără obiecții, suma. Astfel, nu vor mai exista situații în care un muncitor primește 2.000 de lei pentru efortul și timpul său și altul, care are aceeași poziție, primește, fără justificare, 3.500, de exemplu.
(CITEȘTE ȘI: Angajații la stat care primesc vouchere de vacanță de doar 100 de lei. Lovitură de proporții în sistemul bugetar din România)
Uniunea Europeană dorește eliminarea diferențelor salariale de gen
În Uniunea Europeană, femeile sunt plătite mai prost decât bărbații cu 12,7 procente. Diferențele dintre salarii variază, cele mai mari fiind înregistrate în Estonia (20,5%), Austria (18,8%), Germania (17,6%), Ungaria (17,3%) și Slovacia (16,6%). Luxemburg a reușit să anuleze decalajele. Alte țări în care diferențele înregistrate în 2021 sunt foarte mici: România (3,6%), Slovenia (3,8%), Polonia (4,5%), Italia (5%) și Belgia (5%), potrivit datelor comunicate de către Parlamentul European.
Odată cu înaintarea în vârstă, diferențele pe care angajatorii le fac între sexe este din ce în ce mai vizibilă. Pentru a le combate, apare și legea care va intra în vigoare din anul 2026. Conform spuselor oficialilor de la Bruxelles, în momentul în care femeile vor fi plătite egal cu bărbații, vor avea posibilitatea de a cheltui mai mult, aducând un plus la economia globală.
„Reducerea diferenței de remunerare între femei și bărbați aduce mai multă egalitate de gen, susținând în același timp economia și reducerea sărăciei, deoarece femeile, câștigând mai mult, pot cheltui mai mult. Acest lucru ar crește baza fiscală și ar reduce povara asupra sistemelor de ajutor social. Studiile arată că o reducere de un punct procentual în diferența de remunerare ar duce la o creștere a produsului intern brut cu 0,1%”, transmite Parlamentul European.
(CITEȘTE ȘI: Salariile acestei categorii de angajați vor crește de la 1 iulie 2023! Cine sunt bugetarii care vor primi bani mai mulți)