Înalta Curte de Casație și Justiție a dat o decizie, în urmă cu aproape două săptămâni, care îi privește pe cei care își încredințează mașinile, pentru a fi conduse pe drumurile publice, unor persoane care au consumat alcool.
Potrivit hotărârii, aceștia pot răspunde penal doar dacă au un anumit grad de alcoolemie în sânge, peste 0,80 g/l de alcool pur în sânge, mai exact.
Această clarificare vine după ce o persoană i-a întrebat pe magistrați ce se întâmplă, din punct de vedere legal dacă dă mașina cuiva care mai apoi consumă alcool.
Prin Decizia nr. 14/2020 (apărută în Monitorul Oficial de astăzi), ICCJ (Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, în materie penală) a reținut că, pentru a răspunde pentru fapta de încredințare a unui vehicul – pentru a fi condus pe drumurile publice – unei persoane care a consumat alcool, deținătorul mașinii trebuie să fi știut că acea persoană a consumat alcool.
Persoana căreia i-a fost încredințat vehiculul trebuie să fi avut „o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge”, a reținut ICCJ.
Mai precis, dacă deținătorul își încredințează mașina unei persoane despre care nu a știut că a consumat alcool, acesta nu va răspunde penal.
Chiar dacă deținătorul a știut că persoana căreia i-a fost încredințată mașina a consumat alcool, primul nu vă răspunde penal, dacă cea din urmă nu a avut nivelul minim de alcoolemie la care m-am referit mai sus, scrie Botoșaneanu.ro.