Începând din septembrie 2024, în România se va implementa o nouă lege a pensiilor, ceea ce va duce la creșterea sumelor primite de milioane de români ca urmare a recalculării. Totuși, aceste fonduri suplimentare nu vor fi sub formă de a 13-a pensie. Deși subiectul a fost discutat, s-a decis în cele din urmă să se ofere vouchere sociale în schimb, care practic vor avea același efect.
În țări precum Ungaria, Polonia sau Italia, guvernele au adoptat conceptul de a 13-a pensie, adresată în special celor cu venituri mici. Aceasta reprezintă un sprijin financiar din partea statului, însă în Ungaria, de exemplu, există numeroase criterii pentru a fi eligibil. Printre acestea se numără cerința ca țara să înregistreze o creștere economică de peste 3%, un obiectiv care nu se va atinge în 2024.
În România, a 13-a pensie este acordată sub forma unor vouchere sociale, care sunt distribuite celor eligibili de șase ori pe an. Ministrul Adrian Câciu a furnizat informații suplimentare cu privire la acest subiect.
Pensionarii se confruntă cu incertitudini legate de dimensiunea pensiilor, chiar dacă guvernul a promis o creștere medie de 40%. Deși această cifră sună generoasă în teorie, mulți pensionari sunt pesimiști, simțind presiunea bugetară. Situația este complicată și de faptul că anul 2024 este un an electoral, iar promisiunile guvernamentale abundă.
„În 2024 vom avea 6 tranşe. Prima tranşă va fi acordată la finalul lunii februarie şi fac această precizare: eu am să comunic public pe acest subiect când normele vor fi adoptate, probabil că săptămâna viitoare o să avem normele adoptate, tranşa din februarie va veni după jumătatea lunii februarie. De ce?
Pentru că am ridicat plafonul de eligibilitate la 2.000 de lei față de anul trecut când era plafonul la 1.700 de lei şi pentru acest lucru eligibilitatea se reface pentru toţi cetăţenii care sunt până în 2.000 de lei cu venituri. Mai mult decât atât, avem nevoie şi de bazele de date care sunt la Ministerul Muncii, reajustate în urma indexării pensiilor, care a avut loc la 1 ianuarie 2024″, a declarat ministrul Adrian Câciu, ministrul Fondurilor Europene, fost ministru de Finanțe.
Începând cu anul 2024, aceste pachete vor fi acordate o dată la 6 luni, cu o sumă maximă de 125 de lei. Același principiu se va aplica și în perioada 2025-2027.
Printre beneficiarii acestor pachete se numără:
Această inițiativă are ca scop asigurarea unui suport continuu pentru cei aflați în nevoie și contribuie la ameliorarea condițiilor de trai pentru segmentele vulnerabile ale populației.
Citește și: ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ! CÂND INTRĂ, DE FAPT, BANII PE CARDURILE SOCIALE ÎN IUNIE 2024