Pericol pentru turiștii din Sinaia! Un urs a fost observat în stațiunea Sinaia de pe Valea Prahovei, iar un altul în comuna Păulești. Turiștii și locuitorii au fost avertizați cu privire la pericol printr-un mesaj Ro-Alert.
Valea Prahovei se confruntă cu un val de alerte din cauza prezenței tot mai frecvente a urșilor în stațiunile montane. Autoritățile îi sfătuiesc pe turiști și pe localnici să fie extrem de vigilenți și prudenți. În ultimele zile, urșii au fost observați în diverse locații, inclusiv în stațiunea Sinaia și comuna Păulești. Mesajele Ro-Alert au fost emise pentru a avertiza populația asupra riscurilor și pentru a preveni eventualele incidente. Este recomandat ca oamenii să evite zonele izolate și să rămână în grupuri cât mai mari, pentru a diminua riscul întâlnirilor neașteptate cu aceste animale sălbatice.
Citește și: TRAGEDIE TRASĂ LA INDIGO! MIHAI CADAR DIN SUCEAVA A MURIT ÎN ACELAŞI MOD CA MARIA DIANA
Joi seară, un urs a pătruns în mai multe locuințe din stațiunea Sinaia, situată pe Valea Prahovei. Animalul a fost observat de numeroși localnici pe strada Tirul cu Porumbei, care au alertat imediat autoritățile. În urma acestui incident, ISU Prahova a transmis un mesaj RO-Alert pentru a avertiza toți turiștii și locuitorii din zonă. De asemenea, mai multe echipaje SMURD au fost trimise la fața locului ca măsură de precauție.
Comuna Păulești se află la câțiva kilometri de Ploiești, într-o zonă de câmpie cu acces la drumul național 1 și este parțial înconjurată de pădure. Nu este prima dată când urșii apar în localitate. În trecut, exemplare de urs au fost observate atât anul trecut, cât și în acest an, inclusiv în municipiul Ploiești, situat la 60 de kilometri de București.
”A fost identificată prezenţa unui urs în satul Păuleşti, pe strada Colinei, respectiv Măgurei! Dacă îl vedeţi, vă rugăm să păstraţi distanţa faţă de animal şi nu încercaţi să vă fotografiaţi cu acesta sau să îl hrăniţi! Sunaţi de îndată la Numărul de Urgenţă 112!”, a transmis miercuri de Primăria comunei Păuleşti pe pagina de Facebook a instituţiei.
Ministrul Mediului a afirmat că în urmă cu un an, la preluarea mandatului în Minister, a emis un ordin pentru reglementarea vânătorii de urși, în scopul prevenirii și gestionării atacurilor. Mai precis, ordinul a stabilit că poate fi vânat un contingent de 500 de urși. După consultări cu diverse instituții, inclusiv cu Academia Română, au fost autorizați aproximativ 220 de exemplare pentru vânătoare.
„Eu cred că atunci când ursul se apropie de comunitate şi riscă să intre şi să pună în pericol viaţa omului trebuie intervenit de urgenţă. Relocarea urşilor nu reprezintă o soluţie. Am vorbit cu administratorii fondului cingetic pe raza căruia s-a produs tragedia de ieri care mi-au spus că în ultimul an au relocat aproximativ 100 de exemplare de urs, în alte fonuri cinegetice. Cu alte cuvinte, am mutat problema dintr-o localitate în alta şi nu am rezolvat-o”, a transmis ministrul Mediului.
Citește și: ELENA LASCONI, “CĂLCATĂ” DE URS ÎN PLINĂ ZI! IMAGINI TERIFIANTE