Toți șoferii care au permis categoria B sau își doresc să îl obțină trebuie să cunoască noua lege. În luna iulie, președintele Klaus Iohannis ceruse reexaminarea actului normativ, iar acum, în urma modificărilor, proiectul a fost adoptat.
Președintele a cerut, în data de 7 iulie 2023, ca Parlamentul să reexamineze legea care completează OUG 196/ 2002 pentru că au fost identificate anumite neclarități. În urma solicitării, plenul Senatului a adoptat proiectul prin care permisul de conducere emis pentru categoria B este valabil pentru anumite tipuri de motociclete. De asemenea, este discutată și valabilitatea carnetului.
Legea este o completare a OUG 195/2002 și vizează posesorii de permis categoria B. Astfel, va fi stabilită valabilitatea carnetului de conducere eliberat, dar și ce tipuri de motociclete pot conduce. Pentru unele, șoferii trebuie să fi împlinit vârsta de 24 de ani, iar permisul să fi fost obținut cu trei ani în urmă.
„Permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile şi pentru motocicletele cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cm cubi, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, categoria A1, cu condiţia ca deţinătorii permiselor să aibă vârsta minimă de 24 de ani împliniţi, o experienţă de cel puţin 3 ani de conducere pentru categoria B de vehicule şi fac dovada, printr-o adeverinţă, că au absolvit un curs de pregătire practică de minimum 15 ore în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de autovehicule.”, se arată într-un articol al legii, în urma reexaminării inițiativei legislative.
În data de 7 iulie a anului 2023, președintele a solicitat Parlamentului să reexamineze legea care îi vizează pe posesorii de permis categoria B. În urma solicitării făcute de Klaus Iohannis, plenul Senatului a adoptat proiectul. Totuși, la acea vreme, șeful statului a transmis și motivul pentru care nu a aprobat proiectul de prima dată și ce modificări ar fi necesare.
Citește și: 1 IANUARIE 2024 ADUCE ȘI CEA MAI MARE TAXĂ DIN ROMÂNIA. 500% ÎN PLUS PENTRU PROPRIETARI
Klaus Iohannis a transmis că această lege are nevoie de schimbări pentru că „este neclar cum anume se va face dovada absolvirii celor 10 ore de pregătire practică și dacă această dovadă trebuie deținută fizic și prezentată în cazul unui control, de fiecare conducător de vehicule, alături de permisul de conducere eliberat”.
Acum, urmează ca legea să fie reexaminată și de Camera Deputaților, în acest caz fiind for decizional.