S-a dat legea care bagă spaima în şoferi! Pot ajunge la închisoare, dacă fac acest gest iresponsabil
Legea de care foarte mulți șoferi se temeau, urmează să intre în vigoare în curând. Cei care nu se supun noilor reglementări, vor avea de suportat consecințe grave în următoarea perioadă.
Noua lege îi privește, în general, pe cei care vor fi implicați într-un accident rutier. Dacă până în acest moment regulile nu erau suficient de clare, acum, șoferii care vor fi puși în această situație nu vor mai avea voie să își mute mașina din poziția inițială.
VEZI ȘI: VESTE BUNĂ PENTRU ȘOFERI. DE CÂND VA INTRA ÎN VIGOARE AMIABILA ONLINE
Legea care îi va afecta direct pe șoferi
Șoferii au mai primit încă o lovitură de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Noile prevederi au legătură cu noul Cod Rutier, care va trebui respectat ca la carte de cei care vor să își păstreze permisul auto și nu își doresc să ajungă la închisoare. Este vorba, în principal, de conducătorii auto care vor fi implicați într-un accident rutier.
CITEȘTE ȘI: CE PĂȚESC ȘOFERII CARE CIRCULĂ CU PERMISUL SUSPENDAT. AMENDĂ SAU DOSAR PENAL?
Conform legii în vigoare, nicio persoană nu ar fi trebuit să modifice în vreun fel locul în care s-a întâmplat nefericitul incident, deoarece ar putea altera probele sau ar putea ascunde indicii importante. Până în acest moment, nu existau informații clare cu privire la șoferii care își mută mașina după accident, chiar și pentru a elibera drumul. Acum, ICCJ a anunțat că, toți cei care vor mai apela la această metodă, vor avea de suferit consecințe grave, deoarece este considerată o faptă penală. Pedeapsa pentru o astfel de infracțiune este închisoarea de la doi la șapte ani și pierderea definitivă a permisului de conducere.
„În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 338 alin. (2) din Codul penal privind infracțiunea de părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia; stabilește că «fapta oricărei persoane de a modifica starea locului are în vedere și schimbarea poziției vehiculului implicat într-un accident de circulație»”, a stabilit ICCJ în decizia recentă.