S-a dat legea care afectează toţi proprietarii de apartamente! Se aplică în toată ţara

Publicat: 12/07/2024 | 11:35

Vești noi pentru proprietarii de apartamente din România! Toți cei care dețin o propriettate la bloc în țara noastră ar trebui să știe asta. Reținerea la sursă a impozitului pe chirii se aplică nu doar pentru bunurile imobile, ci și pentru bunurile mobile deținute de persoanele fizice. Iată toate detaliile!

Începând din 2024, persoanele juridice și persoanele fizice autorizate care închiriază bunuri mobile sau imobile de la persoane fizice în România trebuie să respecte o nouă reglementare fiscală importantă. Această schimbare legislativă introduce reținerea la sursă a impozitului pe veniturile din chirii, având ca scop simplificarea procedurilor fiscale și asigurarea unei colectări eficiente a impozitelor.

Citește și: ACEST TURIST ENGLEZ ȘI-A LUAT UN BILET DE TREN BUCUREȘTI-BRAȘOV LA CLASA I, CU 50 DE LEI. A RĂMAS NĂUC CÂND A VĂZUT CUM ARATĂ COMPARTIMENTUL ȘI WC-UL

Codul Fiscal: prevederi în contextul folosinței bunurilor mobile și imobile

Conform Codului fiscal, veniturile din cedarea folosinței bunurilor mobile și imobile sunt acum supuse reținerii la sursă pentru persoanele fizice care închiriază aceste bunuri către persoane juridice sau alte entități. Chiriasii trebuie să calculeze și să rețină impozitul aferent chiriilor plătite, pe care trebuie să îl vireze la bugetul de stat până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-a efectuat plata chiriei.

Proprietarii vor primi chiriile diminuate cu impozitul reținut la sursă de către chiriași și nu vor mai trebui să depună Declarația 212, cu excepția cazurilor specifice prevăzute în legislație, cum ar fi datorarea contribuției la sănătate.

Cum se depune declarația privind impozitul pe venit

Declarația 212, cunoscută ca Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale, va fi necesară doar în anumite circumstanțe. Chiriasii, fie persoane juridice sau persoane fizice autorizate, vor calcula impozitul aplicând o cotă de 8% asupra veniturilor totale încasate anual de proprietar, după deducerea unei cote forfetare de cheltuieli de 20%.

Chiriașii trebuie, de asemenea, să completeze Declarația 100, cunoscută ca Declarația privind obligațiile de plată la bugetul de stat, și să includă impozitul reținut. Aceasta trebuie depusă și banii virați la bugetul de stat până la termenul limită de 25 a lunii următoare celei în care au fost plătite chiriile.

Citește și: VACANȚA ÎN ITALIA A DEVENIT UN COȘMAR PENTRU 2 ROMÂNI. PE CE AU DAT 638 DE EURO: „SCURGERE CARE IESE DE SUB PICIOARELE NOASTRE”