S-a dat lege! Pedeapsă cu închisoare de la 2 la 7 ani, dacă o încalci

Publicat: 02/08/2024 | 10:28
Un nou proiect de lege a fost aprobat în România/ sursă foto: Facebook

O nouă schimbare legislativă în România! Noul proiecte de lege aprobat de Guvernul României – care vizează măsuri extreme pentru combatere corupției – a fost aprobat. Cei care nu respectă legea sunt pasibili de închisoare de la 2 la 7 ani și amenzi uriașe, potrivit Capital.ro.

Recent, Guvernul României a adoptat proiectul de lege privind stabilirea unor măsuri pentru punerea în aplicare a Convenției privind combaterea coruperii funcționarilor publici străini.  Proiectul urmează să ajungă pe masa oficialilor din Parlament în vederea dezbaterii și adoptării. Prin reglementarea unei noi infracțiuni, Ministerul Justiției a anunțat alinierea legislației naționale la prevederile Convenției OCDE Anti-mită – prin Legea nr. 202/2023.

Citește și: Anunţ important pentru pensionari! Se întâmplă de la 1 septembrie 2024 şi vor fi obligaţi să facă asta

Pedeapsa cu închisoare pentru cei care nu respectă legea

Proiectul de lege a fost inițiat de Ministerul Justiției, Alina Gheorghiu, și a fost introdusă o nouă infracțiune de corupție: mituirea funcționarilor publici străini, subliniind importanța unui instrument necesar pentru combaterea acestor infracționalități.

„Guvernul a adoptat astăzi proiectul Ministerului Justiției, prin care este reglementată o nouă infracțiune de corupție: mituirea funcționarilor publici străini. Un instrument necesar în combaterea faptelor de corupție săvârșite împotriva funcționarilor publici străini. Tocmai pentru că, la nivel global, corupția costă 5% din PIB-ul global! Avem nevoie de măsuri sănătoase pentru reducerea fenomenului. Iar acest proiect este una dintre ele. Și un pas înainte pentru aderarea României la OCDE”, a transmis ministrul într-o postare pe Facebook.

Abaterea de la lege se pedepsește – în cazul persoanelor fizice – cu închisoare de la 2 la 7 ani. În ceea ce privește persoanele juridice, acestea sunt amendate cu sume cuprinse între 3.000 de lei și 150.000 de lei. Totodată, competența de urmărire penală în aceste cazuri este atribuită de DNA – Direcția Națională Anticorupție.

Citește și: Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce a fost acuzată de evaziune fiscală: ”Am fost strict imaginea acestei societăți”